Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Umelecké a vzdelávacie aktivity o. z. Dragúni

Krátky opis
O. z. Dragúni zameriava svoju činnosť na realizáciu vzdelávacích a umeleckých projektov propagujúcich tradičnú ľudovú kultúru netradičným a prístupným spôsobom. Ich hlavnou náplňou je profesionálne štúdium, výučba, výskum a prezentácia tradičného tanca. Výsledky svojho pôsobenia uplatňujú v rámci kontinuálneho organizovania a pedagogického vedenia projektu Tanečných domov už 20. sezón.
Fotogaléria
Názov podujatia
festival tRadovania 2023

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
29.04.2023 - 30.04.2023

Popis projektu

Rodinný festival tRadovania 2023 prináša do hlavného mesta jarnú vlnu radovania s príchuťou tradícií.
Festival je súčasťou viac ako 20-ročného Cyklu Tanečný dom združenia Dragúni, ktorý je ako vzorová aktivita  zapísaný v Zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.  Zároveň je  aktívnym príspevkom k oslavám Medzinárodného dňa tanca a 20. Výročia Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zámerom organizátorov bolo vytiahnuť  návštevníkov do bratislavského lesoparku na Železnú studničku k Mlynu Klepáč, aby mohli zažiť tradičnú kultúru v úzkom dotyku s prírodou.  Aj preto dramaturgia vybraných tanečných škôl v sebe nesie názvy slovenských pohorí, vrchov a nížin.  Ako to už v apríli býva – počasie býva vrtkavé. Reagujúc na aktuálne meteorologické  prognózy organizátori pristúpili k neľahkému rozhodnutiu presunúť celodenný program z otvoreného priestranstva do bezpečia legendárneho V-klubu –  symbolického rodiska a domovskej scény bratislavských tanečných domov.  Pripravený program však zmenou dejiska neutrpí. V sobotu 29. apríla 2023 (Medzinárodný deň tanca) v rámci festivalovej krajiny tRadovania poprední lektori tanečnodomového hnutia naživo pretancujú repertoár z celého Slovenska. Chýbať nebude ani divadlo a tvorivé remeselné dielne. Profesionalita a praktické skúsenosti pozvaných lektorov a účinkujúcich umelcov sú zárukou výnimočného zážitku, ktorý sa neponúka každý deň.

V nedeľu 30. apríla o 18.00h  sa Galérii Umelka,  ktorá sa radí medzi vyhľadávané miesta prezentácie tvorby jedinečných autorov,  stane hosťujúcou scénou aj pre premiéru koncertno-diskusného formátu tRadovanie s... predstavujúceho v širokej škále rôzne umelecké prístupy významných osobností súčasnej vlny hudobných autorov: Stanislava Palúcha (čerstvého držiteľa ocenenia Cena Tatrabanky), Michala Paľka a ich hudobných hostí.  Galéria v tomto čase zároveň hostí výstavu míma Milana Sládka, ktorá vznikla pri príležitosti jeho životného jubilea. 

Viac informácii nájdete na http://www.tradovanie.sk">www.tradovanie.sk

Názov prímateľa
DRAGÚNI

Celkový rozpočet:
61 100,00 €

Výška podpory:
47 000,00 €