Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Komorné koncerty v slovenských mestách

Krátky opis
Podoby saxofónu prezentujú nástroj saxofón ako plnohodnotný nástroj klasickej hudby. L. Fančovič na koncerte prednesie skladby od obdobia neskorého romantizmu až po súčasné kompozície využívajúce nesmiernu variabilitu farieb a perkusívnych zvukov, ktoré sa dajú na saxofóne vyčarovať. K spolupráci na tomto projekte si prizval významného slovenského klavírneho virtuóza s medzinárodným pôsobením Jakuba Čižmaroviča a huslistku Janku Macíkovú.
Fotogaléria
Názov podujatia
Podoby saxofónu - Púchov

Miesto konania / kraj
Púchov / Púchov

Termín konania
05.06.2023

Popis projektu
5.6.2023 o 19:00 h.
Divadlo Púchov - Veľká sála

Podoby saxofónu prezentujú nástroj saxofón ako plnohodnotný nástroj klasickej hudby, pretože je na Slovensku vnímaný prevažne ako jazzový nástroj. Jeho vynálezca Aldolphe Sax ho však cca. v roku 1843 skonštruoval práve pre účely klasickej hudby a kapiel hrajúcich pochodovú hudbu (jazz sa zrodil až o 50 rokov neskôr). Belgičan Sax chcel vytvoriť nástroj, ktorý by svojou farbou tvoril akýsi pomyselný most medzi dychovými a sláčikovými nástrojmi. Skladateľov uchvátil jeho zvuk už v prvých rokoch a L. Fančovič na koncerte prednesie skladby od obdobia neskorého romantizmu až po súčasné kompozície využívajúce nesmiernu variabilitu farieb a perkusívnych zvukov, ktoré sa dajú na saxofóne vyčarovať. K spolupráci na tomto projekte si prizval významného slovenského klavírneho virtuóza s medzinárodným pôsobením Jakuba Čižmaroviča a huslistku Janku Macíkovú.

ÚČINKUJÚ:
Ladislav Fančovič - saxofón
Jakub Čižmarovič - klavír
Janka Macíková - husle

PROGRAM:
Jean - Baptiste Singelée: Fantázia pre barytónový saxofón a klavír, op. 60
Adolf Busch: Suita pre altový saxofón a husle
Erwin Schulhoff: Hot sonáta pre altový saxofón a klavír
Jevgenij Iršai: Ein Mensch verließ das Haus pre husle a barytónový saxofón
Viliam Gräffinger: Danza pre barytónový saxofón a klavír
Leon Stein: Trio Concertante pre husle, altový saxofón a klavír

Vstup voľný

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Ladislav Fančovič je uznávaný slovenský klavírny virtuóz a saxofonista s medzinárodným renomé. Jeho klavírna koncertná dráha je dobre známa, no poslednú dekádu sa profiluje aj ako uznávaný saxofonista klasickej hudby a raného jazzu. V r. 2022 ukončil magisterské štúdium hry na saxofóne na Fontys Academy of Music and Performing Arts v Holandsku pod vedením jednej z najväčších saxofónových osobností klasickej hudby, skladateľa a dirigenta Andreasa van Zoelena. Fančovič sa zaslúžil sa o vydanie prvého slovenského monografického CD venovaného saxofónovej tvorbe Nuclear Sax (2020), na ktorom okrem jeho saxofónového kvarteta Pressburg Saxophone Quartet účinkuje aj slovinský saxofonista Lev Pupis a samotný autor hudby Jevgenij Iršai. V r. 2020 vyšli vo vydavateľstve Naxos svetové premiéry skladieb Alexandra Rahbariho v podaní L. Fančoviča na saxofónoch - Symphonic Poem No. 9 ‘Nohe Khan’ pre sólový barytónsaxofón a orchester a Symphonic Poem No. 10 ‘Morshed’ pre C melody saxofón, harfu, marimbu, vibrafón, perkusie a spev (CD My Mother Persia vol. 3). V r. 2022 vyšiel vo vydavateľstve Pavlík Records album The Saxophone Connections, na ktorom predstavuje saxofón v rôznych podobách klasickej a súčasnej hudby v kombinácii s husľami, violončelom, fagotom, trúbkou či druhým saxofónom.

Jakub Čižmarovič vyrastal v Kolíne nad Rýnom v známej hudobníckej rodine. Študoval u Prof. Karl-Heinza Kämmerlinga v Hannoveri, na Vysokej škole v Kolíne nad Rýnom v majstrovskej triede Prof. Pavla Gililova a absolvoval postgraduálne štúdium na Univerzite “Mozarteum” v Salzburgu u významného francúzskeho pedagóga Prof. Jaquesa Rouviera. Je víťazom a laureátom mnohých zahraničných súťaží (Japonsko, Nemecko, Taliansko). Ako šestnásťročný debutoval v Kolínskej Filharmóniipod taktovkou Jamesa Conlona a ako sólista odvtedy účinkval s početnými orchestrami (WDR Rundfunkorchester, Staatskapelle Halle, Westdeutsche Sinfonia, Norddeutsche Philharmonie Rostock, Bergische Symphoniker, Sinfonieorchester Aachen, Neubranderburger Philharmonie, Neue Philharmonie Westfalen, Nordwestdeutsche Philharmonie, Slovenská Filharmónia, Košická Filharmónia, Slovak Sinfonietta, Symfonický Orchester Slovenského Rozhlasu (SOSR), Sinfonia Varsovia, Orchestre Philharmonique de Liege, Korean Symphony Orchestra, Hwan Orchestra (Korea), Korean Chamber Orchestera, Rotterdam Philharmonic Orchestra ako i svetoznámy Chicago Symphony Orchestra. Spolupracoval s viac než dvadsiatkou dirigentov a viackrát absolvoval koncertné turné v Ázii (Kórea, Čína). Uskutočnil viacero nahrávok pre nemecký rozhlas - WDR, live CD s dielom S. Prokofieva bolo vydané vo Francúzsku. Jeho album s dielami R. Schumanna a F. Liszta, realizovaný pre spoločnosť BMG - Arte Nova Classics, vyvolal pozornosť odbornej kritiky, ktorá ho zaradila medzi najväčšie talenty svojej generácie. Ako prínos k "Mozartovmu roku" nahral Jakub Čižmarovič v roku 2006 jeho tri klavírne koncerty. V súčasnosti pôsobí aj ako pedagóg na bratislavskom Konzervatóriu a Vysokej škole múzických umení.

Jana Macíková je absolventkou Konzervatória v Bratislave v triede Stanislava Muchu. V štúdiu hry na husliach pokračovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v triede prof. Františka Novotného, kde je v súčasnosti študentkou doktorandského štúdia. Jej repertoár sa v súčasnosti sústredí najmä na diela slovenských a českých autorov. Pôsobí v niekoľkých komorných zoskupeniach (husle-saxofón, husľové duo, husle a klavír), v rámci ktorých sa venuje predovšetkým interpretácii diel na Slovensku málo hrávaných autorov.

Názov prímateľa
Občianske združenie Spoločnosť priateľov dobrej hudby

Celkový rozpočet:
30 810,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €