Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Pomlčka. Verbatim o rozdelení (pracovný názov)

Krátky opis
Spoluautorky T. Krčálová (CZ) a R. Štorková Maliti (SK) predstavia výsledky svojho výskumno-umeleckého projektu na tému rozdelenia ČSFR. Na jeho počiatku bola nielen potreba pripomenúť si 30. výročie, ale predovšetkým snaha o súčasnú reflexiu udalosti nazývanej aj „zamatový rozvod“. Na základe dokumentárneho materiálu – prepisov rozhovorov, prieskumu mediálneho prostredia a archívnych materiálov – vznikol dramatický text. Úryvky z neho prečítajú herci Divadla SkRAT Ľ. Burgr a Z. Kvasková.
Fotogaléria
Názov podujatia
POMLČKA. VERBATIM O ROZDELENÍ.

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
22.06.2023

Popis projektu

Prvé uvedenie výsledkov výskumno-umeleckého projektu prinesie pohľad na cestu od idey po dramatický text. Spoluautorky Tereza Krčálová (CZ) a Romana Štorková Maliti (SK), združené v spolku Nulová pozice, predstavia výsledky svojho výskumno-umeleckého projektu na tému rozdelenia ČSFR. Na jeho počiatku bola nielen potreba pripomenúť si 30. výročie, ale predovšetkým snaha o súčasnú reflexiu udalosti nazývanej aj „zamatový rozvod“. Čo všetko sa skrýva za týmto eufemistickým označením? V priebehu posledného roka sme sa zhovárali s obyvateľkami a obyvateľmi Slovenska a Česka, ale tiež Slovákmi žijúcimi v zahraničí, s ľuďmi z rôznych vekových a sociálnych skupín, aby sme zistili ako na rozdelenie spomínajú, čo si o ňom mysleli vtedy a čo si myslia dnes. Bola vtedajšia obava z bratovražednej vojny opodstatnená? Prečo nevieme, že bol človek, ktorý sa na protest proti rozdeleniu upálil? Boli by dnes Slováci a Česi iní, ak by žili v spoločnom štáte? Potrebujeme sa navzájom, alebo je proklamovaná vzájomnosť iba fráza? Na základe dokumentárneho materiálu – prepisov rozhovorov, prieskumu mediálneho prostredia a archívnych materiálov – vznikol otvorený dramatický text. Úryvky z neho prečítajú herci Divadla SkRAT Ľubo Burgr a Zdena Kvaskova.

Viac na: https://a4.sk/events/2023/06/22/pomlcka-verbatim-o-rozdeleni/

https://www.facebook.com/events/1327601917823187


" target="_blank">https://a4.sk/events/2023/06/22/pomlcka-verbatim-o-rozdeleni/">https://a4.sk/events/2023/06/22/pomlcka-verbatim-o-rozdeleni/

https://www.facebook.com/events/1327601917823187


Názov prímateľa
Romana Štorková Maliti

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
11 330,00 €