Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Divadlo a deti 2023

Krátky opis
Celoštátny festival neprofesionálneho činoherného, bábkového, hudobného a pohybového divadla dospelých a mládežníckych divadelných súborov s inscenáciami pre deti sa opäť uskutoční v Rimavskej Sobote. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Svoje inscenácie predvedie detskému publiku i odbornej porote deväť súťažiacich kolektívov.
Fotogaléria
Názov podujatia
Divadlo a deti 2023

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
08.06.2023 - 09.06.2023

Popis projektu

Celoštátny festival neprofesionálneho činoherného, bábkového, hudobného a pohybového divadla dospelých a mládežníckych divadelných súborov s inscenáciami pre deti sa opäť uskutoční v Rimavskej Sobote. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Počas dvoch júnových dní sa v priestoroch rimavskosobotského Domu kultúry stretne približne 100 priaznivcov ochotníckeho divadla z celého Slovenska, aby predstavili svoje inscenácie detskému publiku i odbornej porote. Svoje inscenácie predvedie deväť súťažiacich kolektívov:

·         Sociálne divadlo HOPI HOPE, Košice: Snehová kráľovná

·         DS MALINOVÝ KOMPROMIS, Košice: O milionárovi, ktorý ukradol slnko

·         Divadlo GORCEK, Spišská Stará Ves: Soľ nad zlato

·         DS pri ZUŠ, Slovenská Ľupča: Peniažky

·         BARDEJOVSKÉ DIVADLO, Bardejov: Mačacia krajina

·         Ochotnícke divadlo 3GD, Závažná Poruba: O dvanástich mesiačikoch

·         Divadlo ALTERNA 2 pri ZUŠ, Rimavská Sobota: Dlhá, Široká a Bystrozraká

·         DIVADLO MLADÝCH - TIMRAVA, Lučenec: Cesta ku hviezdam

·         Divadlo GONG, Bratislava: Vačica, ktorá sa nesmiala

 

Súťažné predstavenia bude hodnotiť trojčlenná odborná porota aj detské fórum Agora, zložené zo žiakov dramatického odboru ZUŠ v Rimavskej Sobote. Členovia odbornej poroty môžu navrhnúť jednu víťaznú inscenáciu do programu festivalu Scénická žatva v Martine.

 

Účastníci prehliadky Divadlo a deti neprídu do Rimavskej Soboty len súťažiť. Organizátori pripravili divadelný workshop pod vedením pedagogičky a bábkoherečky Mgr. art. Mariky Kecskésovej. Zaujímavá bude aj prezentácia knihy Denník storočnej dámy o histórii ochotníckeho divadla v Rimavskej Sobote, spojená s diskusiou. Dôležitou súčasťou festivalu je i stretnutie odbornej poroty s tvorcami divadelných inscenácií na rozborových seminároch.

 

Spestrením programovej ponuky budú hosťujúce predstavenia profesionálnych divadiel na nádvorí Čierneho orla určené širokej verejnosti. Vo štvrtok 8. júna o 17.00 hod. predstaví Bábkové divadlo v Košiciach humorný i poučný príbeh o nebojácnej Kači, múdrom pastierovi a oklamanom čertovi s názvom Čert a Kača. V piatok 9. júna o 17.00 hod. sa deti môžu tešiť na divadlo ZkuFraVon z Bratislavy a jeho najnovšiu inscenáciu Stvorenie sveta. Všetky predstavenia na festivale sú bezplatné a prístupné verejnosti.

Hlavným organizátorom festivalu je Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote, odborným garantom je Národné osvetové centrum.

Ďalšie informácie o festivale nájdete na http://www.domkultury-rs.sk">http://www.domkultury-rs.sk  a http://www.domkultury-rs.sk href="http://www.domkultury-rs.sk class="MsoNormal" style="line-height:150%">

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
11 300,00 €

Výška podpory:
10 000,00 €