Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

DOTYKY A SPOJENIA 2020

Krátky opis
Festival Dotyky a spojenia je najväčšou prehliadkou inscenácií uplynulej divadelnej sezóny na Slovensku. Hlavným organizátorom festivalu je Slovenské komorné divadlo Martin. Festival podporil Fond LITA a z verejných zdrojov Fond na podporu umenia – hlavný partner festivalu. Nad 18. ročníkom festivalu Dotyky a spojenia budú držať ochrannú ruku jeho patróni — členka umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre Eva Pavlíková a bard slovenskej réžie, profesor Ľubomír Vajdička.
Fotogaléria
Názov podujatia
DOTYKY A SPOJENIA 2023

Miesto konania / kraj
Martin / Martin

Termín konania
19.06.2023 - 24.06.2023

Popis projektu

PATRÓNI FESTIVALU EVA PAVLÍKOVÁ A ĽUBOMÍR VAJDIČKA

Obaja umelci prijali pozvanie stať sa patrónmi festivalu Dotyky a spojenia bez váhania. „Myslím si, že konfrontácia divadiel, stretnutie sa divadelníkov a oslava divadla v takejto forme festivalu je nielen dôležitá, ale potrebná. Ešte stále je festivalov málo. Veľmi si cením, že Dotyky a spojenia fungujú už toľko rokov,“ reagovala herečka Eva Pavlíková na otázku o dôležitosti festivalu Dotyky a spojenia pre život divadla a divadelníctva na Slovensku. Profesor Ľubomír Vajdička dodal: „Na martinskom festivale je veľmi dôležité, že je otvorený. Ponúka veľa open air podujatí, vonku, s úplne voľným vstupom. Festival je tak skutočne určený pre divákov, pre občanov. Lebo divadlo vždy hrešilo tým, že sa stávalo aristokratickou, uzavretou inštitúciou. Aj tým, ktorí sa usilovali o divadlo pre ľud, to vždy vyšlo tak, že sa z toho stala exkluzívna záležitosť. Je dobré, že v Martine sa divadlo otvára ľuďom.“


HLAVNÝ PROGRAM Hlavný program je ťažiskovou časťou festivalu. Tvorí ho 10 inscenácií s veľmi rôznorodými témami, ktoré mali premiéru od apríla 2022 do apríla 2023 a záverečná diskusia o festivalových inscenáciách Finále. Ako povedala programová riaditeľka festivalu M. Michnová, v programe je viac inscenácií mimobratislavských divadiel a prevládajú pôvodné autorské inscenácie nad tými, ktoré sa opierajú o klasický dramatický text. Za výber Hlavného programu zodpovedá dramaturgická rada festivalu v zložení: B. Forkovičová, R. Mankovecký, M. Michnová a Z. Timčíková. Po každom predstavení sa uskutoční diskusia s tvorcami.

INSCENÁCIE V HLAVNOM PROGRAME

20. jún: Nikdy Navždy – Divadlo Petra Mankoveckého
20. jún: Palárik (a to jeho teátro) – Divadlo Jána Palárika v Trnave
21. jún: Idioti – Národné divadlo Košice
21. jún: SME KRAJINA: Príbeh ľudí, priehrady a času – Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene
22. jún: Woyzeck – Jókaiho divadlo v Komárne
22. jún: Kocúrkovo – Slovenské národné divadlo
23. jún: Terra Apathy – Divadlo Pôtoň
23. jún: Iokasté – Slovenské komorné divadlo Martin
24. jún: Čajka – Divadlo z Pasáže
24. jún: Tí druhí – Offline


PROGRAM PRE MLADÉ PUBLIKUM
Aj program Pre mladé publikum je výberový a tvorí ho 5 inscenácií pre deti a tínedžerov s premiérou od apríla 2022 do apríla 2023. Jeho garantkou je L. Dzadíková.

INSCENÁCIE V PROGRAME PRE MLADÉ PUBLIKUM
20. jún: Stano a Zlá noha – Divadlo LUDUS
21. jún: Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko – Bratislavské bábkové divadlo
22. jún: A ako Antarktída – Bábkové divadlo Žilina
23. jún: O nič nejde – Nové divadlo
24. jún: Veľká cesta – Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici


PROGRAM JUNIOR
Festival uvedie šesť inscenácií poslucháčov vysokých umeleckých škôl. Trikrát sa predstaví Divadlo Akadémie umení z Banskej Bystrice a tri inscenácie uvedie Divadlo LAB Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Vstup na všetky predstavenia v rámci programu Junior je zdarma do naplnenia kapacity sály. Po každom predstavení sa uskutoční verejná diskusia Študentská platforma, v rámci ktorej budú s členmi inscenačných tímov diskutovať ich kolegovia, študentky a študenti AU a VŠMU.


PROGRAM NA NÁMESTÍ
Festival Dotyky a spojenia ponúkne už tradične každý večer zdarma program na námestí pred divadlom. Tento rok reprezentuje tanečné divadlo juniorský súbor Národného divadla v Brne s choreografiou Mária Radačovského. Činohru zastupuje hudobná komédia Túlavého divadla, v ktorej v réžii Jakuba Nvotu ožije stará Bratislava na pomedzí 20. a 30. rokov. Ostatné večery budú patriť koncertom kapiel, na čele ktorých stoja divadelníčky či divadelníci, konkrétne Alena Pajtinková, Eva Pavlíková a Dano Heriban.  
           
Festival Dotyky a spojenia patrí aj tým najmenším. Okrem výberového programu Pre mladé publikum sa každé popoludnie na malom pódiu medzi divadlom a knižnicou odohrajú divadielka s voľným vstupom pre všetkých. Po každom predstavení sa uskutoční tvorivá dielňa v priestoroch Turčianskej knižnice.

DISKUSIE Festivalové diskusie, odborné aj tie, určené pre laickú verejnosť, sú druhou ťažiskovou časťou festivalu. Prezentácia projektu Sprievodca Divadelného ústavu a Inštitútu cirkulárnej ekonomiky o tuzemských možnostiach zelenej divadelnej praxe ponúkne príležitosť na diskusiu o tom, ako sa môžu divadlá stať environmentálne zodpovednejšími inštitúciami. Trojdňová diskusia Platforma s podtitulom Herectvo: krízy a výzvy sa bude venovať kondícii súčasného slovenského a českého herectva. Diskusie publika s tvorcami po predstavení ponúknu divákom možnosť dozvedieť sa viac o kontexte vzniku jednotlivých inscenácií. V rámci verejných diskusií Študentská platforma budú s členmi inscenačných tímov programu Junior diskutovať ich kolegovia, študentky a študenti AU a VŠMU. Diskusia Finále ponúkne záverečný pohľad na 18. ročník festivalu a jednotlivé festivalové inscenácie.

Názov prímateľa
Slovenské komorné divadlo Martin

Celkový rozpočet:
212 000,00 €

Výška podpory:
120 000,00 €