Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Dom umenia Arteska sezóna 2023

Krátky opis
Arteska je každoročne súčasťou Folklórnych slávností pod Poľanou a ani tento ročník nebude výnimkou.
Fotogaléria
Názov podujatia
DVOR UMENIA / festival umenia

Miesto konania / kraj
Detva / Detva

Termín konania
07.07.2023 - 09.07.2023

Popis projektu

Arteska je každoročne súčasťou Folklórnych slávností pod Poľanou a ani tento ročník nebude výnimkou. Už v tomto období pripravujeme v spolupráci s OZ MUSA, OZ Fotoklub Detva, Podpolianskym osvetovým strediskom vo Zvolene a Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí bohatý program pre všetkých návštevníkov s názvom Dvor umenia. 

Piatok - nedeľa

Mimo davu

Súvislé Premietanie minulých ročníkov FSP (veľká sála Arteska na poschodí), exteriérová výstava fotografií FSP očami Fotoklubu Detva (záhrada pri Arteske), výstava z rezidencie profesionálnych umelkýň Detva nepoznaná spoznávaná (výstavný priestor Arteska na poschodí), Zrkadlová generácia – interaktívna zrkadlová inštalácia tímu Borci zo IV.ZŠ v Detve (záhrada pri Arteske), výtvarná výstava 12 zahraničných Slovákov a 8 výtvarníkov z Podpoľania (KD Chudobienec), otvorený výtvarný ateliér pod holým nebom (exteriér Arteska - Chudobienec). Počas programu môžete využiť komentované prehliadky výstav, maľovanie na textil, maľbu pod vedením výtvarníkov ... Pre všetkých je pripravená šálka dobrej kávy, alebo čaju a možnosť posedieť si v záhrade, mimo davu. 


Sobota

Huncút Gašpar

Tradičný príbeh inšpirovaný hrami starých ľudových bábkarov v netradičnom prevedení. Gašpar a jeho huncútstva nemusia byť vždy na škodu. Spravodlivosť predsa nakoniec vždy zvíťazí,  aspoň v tejto rozprávke s 80 cm bábkami typu "manekýn". 

Bábkové a ľudové divadlo ako súčasť folklóru

Diskusia s bábkarmi na tému bábkového a ľudového divadla ako súčasti folklóru v minulosti a dnes. 

Tradičný ľudový motív Podpoľania workshop

Workshop zameraný na maľbu tradičných podpolianskych vzorov na textil (plátno, oblečenie)

Ľudové umenie včera a dnes

Diskusia o živote našich predkov a význame umenia v ich živote v porovnaní s dnešnou dobou. Boli ľudia v minulosti tvorivejší a bližšie k umeniu, ako dnes? Tvoríme dnes niečo, čo bude pre budúce generácie ľudovou tradíciou? 

Svetozár Stračina

Letné kino v záhrade. Výnimočný umelec, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu. Bohém, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór. 

 

Nedeľa

Veselá vandrovka

Bábkové divadlo. Keď sa Vám nechce ísť na výlet s mladším súrodencom a ešte k tomu prší, najlepšie je otvoriť si knihu a vojsť do rozprávky. V príbehu O troch prasiatkach a Ako šlo vajce na vandrovku sa dozvieme, že len s kamarátmi dokážeme premôcť vlka či zlých zbojníkov. 


Projekt Dom umenia Arteska sezóna 2023 z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom je Fond na podporu umenia

Názov prímateľa
Arteska s.r.o.

Celkový rozpočet:
33 450,00 €

Výška podpory:
25 000,00 €