Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Festival detských folklórnych súborov Zvolen

Krátky opis
Srdečne pozývame na program - vystúpenie účastníkov festivalu 16. ročníka Festivalu detských folklórnych súborov Zvolen: Dňa 26. 05. 2023 / 17:00 - 18:00 hod. / amfiteáter v Lieskovci Účinkujúci: DFS Ratolesť z Detvy, DFS Hviezdička z Hriňovej Hosť: DFS Perníček z Pardubíc (CZ) Dňa 27. 05. 2023 / 15:00 - 17:00 hod. / Nám. SNP Zvolen Účinkujúci: DFS Hviezdička z Hriňovej; DFS Lykovček z Revúcej, DFS Zornička zo Zvolena Hosť: DFS Perníček z Pardubíc (CZ)
Fotogaléria
Názov podujatia
Festival detských folklórnych súborov Zvolen

Miesto konania / kraj
Zvolen / Zvolen

Termín konania
26.05.2023 - 27.05.2023

Popis projektu

Nosnou témou 16. ročníka Festivalu detských folklórnych súborov Zvolen je pastierstvo a salašníctvo.

Účastníci festivalu sa oboznámia s jeho pôvodom a jeho šíriteľmi na našom území - valachmi, so spôsobom ich života v extravilánoch obcí, s využitím a spracovaním surovín - vlny, mäsa, kože a ovčieho mlieka a so špecifickými salašníckymi výrobkami (bryndza, oštiepok, parenica, žinčica a i.). Na pracovných postupoch a pracovnom náradí si deti ozrejmia salašnícku terminológiu (napr. geleta, putera, honelník), archaizmy. V tanečnej dielni bude prebiehať výučba typických valaských tancov - hajdúch, odzemky s valaškou. V speváckej dielni sa deti naučia pastierske piesne, ktoré sa spievali pri pasení kráv, oviec, kôz či husí. Tvorivé dielne ponúknu možnosť vlastnoručne si vyrobiť kožené náramky, naučiť sa plieskať bičom, ich súčasťou budú aj ukážky hry na fujare a píšťalke. 

Názov prímateľa
Podpolianske osvetové stredisko

Celkový rozpočet:
6 674,00 €

Výška podpory:
6 000,00 €