Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Hudba u Fullu 2023

Krátky opis
Cyklus komorných koncertov Hudba u Fullu bude pokračovať vo štvrtok 25. 5. 2023 o 18:00 h v Galérii Ľudovíta Fullu v Ružomberku koncertom troch vynikajúcich gitaristov. Z Talianska zavíta do Ružomberka virtuóz Andrea Monarda, slovenskú gitarovú scénu budú reprezentovať Martin Krajčo a Ondrej Veselý.
Fotogaléria
Názov podujatia
GITAROVÝ KONCERT v rámci projektu Hudba u Fullu 2023

Miesto konania / kraj
Ružomberok / Ružomberok

Termín konania
25.05.2023

Popis projektu

Cyklus komorných koncertov Hudba u Fullu bude pokračovať vo štvrtok 25. 5. 2023 o 18:00 h v Galérii Ľudovíta Fullu v Ružomberku koncertom troch vynikajúcich gitaristov. Z Talianska zavíta do Ružomberka virtuóz Andrea Monarda, slovenskú gitarovú scénu budú reprezentovať Martin Krajčo a Ondrej Veselý.

Na koncerte zaznejú diela Heitora Villu-Lobosa, Astora Piazzollu, Alessandra Solbiatiho, Francisca Tárregu, Badena Powella, Maria Castelnuovo-Tedesca, Giju Kančeliho, Petra Machajdíka, Mariána Budoša, Maura Giulianiho a ďalších.   


Andrea Monarda
 sa venuje štúdiu hudby od svojich jedenástich rokov. Absolvoval Fakultu tlmočníkov a prekladateľov na Univerzite v Terste a Fakultu hudobnej vedy (magister hudby) na Univerzite v Miláne. Absolvoval ako magister umenia na Conservatorio “Giuseppe Verdi” v Turíne s vyznamenaním a magister hudobnej výchovy na Conservatorio “A. Vivaldi“ v Alessandrii. Okrem toho absolvoval s vyznamenaním titul Master of Music na Conservatorium Maastricht v Holandsku v ateliéri Carla Marchioneho. V súčasnosti je postgraduálnym poslucháčom prestížneho Koninklijk Conservatorium Brussel.

Andrea Monarda je laureátom mnohých medzinárodných súťaží, medzi ktoré patrí XVI. Concurso Internacional de Guitarra Alírio Díaz, Venezuela, XXX Certamen Internacional de Guitarra „Andrés Segovia“, Španielsko, Grand Prize Virtuoso Competition v Londýne a Global Music Award of Los Angeles (strieborná medaila). Pravidelne vystupuje ako sólista na medzinárodných festivaloch; ako sólista spolupracoval s Orquesta de la Universidad de Granada, Orchestra dell’Universitàdegli Studi di Milano a Orchestra Filarmonica Vittorio Calamani.

Martin Krajčo vyštudoval Konzervatórium v Bratislave a Vysokú školu múzických umení v Bratislave, v triede prof. Jozefa Zsapku. Vzdelanie si doplnil na mnohých majstrovských kurzov v rámci európskych medzinárodných festivalov (Cotsiolis, Brouwer, Garrobé, Käppel, Dukić, Panetsos, Salin, Walkerová...). Získal niekoľko ocenení na domácich aj medzinárodných súťažiach v Aix en Provence, Banskej Bystrici, Bratislave, Kutnej Hore, Sernacelhe a Viedni. Hosťoval na mnohých domácich aj medzinárodných festivaloch (Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava, Encs, Nitra, Sernacelhe, Žilina atd.), ako aj na recitáloch v Rakúsku, Českej republike, Nemecku, Maďarsku a Portugalsku. Ako sólista spolupracoval s poprednými slovenskými a zahraničnými orchestrami a dirigentmi (Breiner, Bywalec, Svárovský, de Esteban) a je aktívny ako interpret v oblasti komornej hudby. Okrem dlhoročnej spolupráce s Bratislavským gitarovým kvartetom a Radkou Krajčovou pravidelne účinkuje s mnohými sólistami a súbormi (Slawiski, Van Evera, Šaturová, Janošík, Prochác, Slávik, Tomka, Mucha quartet, Moyzesovo kvarteto). Intenzívne sa venuje štúdiu repertoáru bratislavského rodáka Kaspara Mertza, z čoho vyplynuli nahrávky Kaspar Joseph Mertz – Guitar music (Diskant, 2006) a Kukuk (Hudobné centrum, 2021) s českým virtuózom Pavlom Steidlom. Krajčo je aktívny aj organizačne – ako člen združenia Albrechtina ((Ne)známa hudba) a v Spoločnosti J. K. Mertza (Gitarový festival J. K. Mertza). Vyučuje na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU v Bratislave.

Ondrej Veselý sa venuje ťažiskovo interpretácii hudby slovenských skladateľov a projektom v oblasti komornej hudby. Hru na klasickej gitare študoval pod vedením Martina Krajča a Jozefa Zsapku (VŠMU), Carla Marchioneho (Maastricht), Gianpaola Bandiniho (Lucca) a Petra Remeníka (Žilina). Ako sólista uviedol svetové premiéry gitarových koncertov v spolupráci s Rozhlasovým orchestrom Slovenského rozhlasu (J. Kolkovič: Excerpts from the Book of Mysteries) so Štátnou filharmóniou Košice (O. Kroupová: Eo Ipso) i so Solamente naturali (M. Bázlik: Koncert pre gitaru, kontrabas, čembalo a sláčikový orchester). Spolupracoval tiež s Ostravskou bandou, Jozefom Luptákom, Borisom Lenkom, Evou Šuškovou, Petrom Katinom, Kamilom Mihalovom či Julom Fujakom. Okrem Slovenska koncertoval v Česku, Poľsku, Taliansku, Švajčiarsku, Fínsku, Spojenom kráľovstve a Holandsku. Medzi skladateľov, ktorí mu dedikovali svoje kompozície patria Peter Machajdík, Oľga Kroupová, Jozef Kolkovič, Marc Yeats, Angelo Gilardino, Oliver Kentish, Petr Kotík, Jana Kmiťová, Víťazoslav Kubička, Lenka Novosedlíková. Ondrej Veselý je tiež aktívny ako aranžér, jeho práce interpretovali a nahrali umelci ako Yo-Yo Ma, K. Stott, Sérgio a  Odair Assad či J. A. Escobar. V roku 2020 obhájil doktorát v oblasti hudobnej filozofie, estetiky a semiotiky (pod vedením J. Fujaka) na UKF v Nitre. V tom istom roku publikoval knižnú monografiu zameranú na teoretickú reflexiu hudby s názvom Hudba v hudbe. Je tiež autorom štúdií a rozhovorov so súčasnými skladateľmi publikovaných na Slovensku i v zahraničí. Je tiež aktívny ako hudobný pedagóg a redaktor Rádia Devín v RTVS.

Názov prímateľa
Simach Art

Celkový rozpočet:
5 535,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €