Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kultúrne leto Bélu Kélera

Krátky opis
Festival Kultúrne leto Bélu Kélera sa zameriava na komorné diela bardejovského rodáka Bélu Kélera, ktoré sú doplnené výberom z tvorby jeho súčasníkov, tanečnými kompozíciami majstrov rovnakého hudobného štýlu alebo tvorbou slovenských skladateľov. Koncerty sa konajú v Kélerovom rodisku Bardejove a na ďalších miestach v Prešovskom samosprávnom kraji.
Fotogaléria
Názov podujatia
Československé komorné duo - Pavel Burdych, husle & Zuzana Berešová, klavír

Miesto konania / kraj
Vysoké Tatry / Poprad

Termín konania
25.06.2023

Popis projektu
V úvode tretieho koncertu vystúpia so skladbami Bélu Kélera žiaci ZUŠ Tatranská Lomnica a SZUŠ Fantázia Svit.
Československé komorné duo tvoria český huslista Pavel Burdych a slovenská pianistka Zuzana Berešová. Duo na hudobnej scéne pôsobí od roku 2004 a patrí k najlepším súborom komornej hudby v Česku a na Slovensku. Duo zameriava svoju interpretačnú činnosť na tvorbu slovenských a českých skladateľov 19. - 21. Storočia. V roku 2019 natočilo vo svetovej premiére na kompaktný disk Fantáziu a Burlesku, op. 7 Eugena Suchoňa, v autorskej verzii pre husle a klavír. V pozícii rezidenčného súboru diplomatických misií Českej a Slovenskej republiky, pri oslavách 100. výročia vzniku Československej republiky a 25. výročia vzniku Českej a Slovenskej republiky v roku 2018, predstavilo svoje interpretačné majstrovstvo publiku nielen v metropolách na európskom kontinente (Atény, Bern, Budapešť , Bukurešť, Dublin, Kišiňov, Lisabon, Nikózia, Podgorica, Riga, Rím, Štokholm, Varšava, Vilnius), ale aj v Ázii (Taipei, Peking, Jakarta), Amerike (Havana, Brasilia) a Afrike (Káhira, Nairobi). V roku 2018 umelci naštudovali na objednávku festivalu Forfest Czech Republic program "Slovenské a české skladateľky v Československu" zo skladieb Vítězslavy Kaprálovej, Ivany Loudovej, Sylvie Bodorovej, Iris Szeghy a Viery Janárčekovej. V roku 2017 prezentovali tvorbu českých skladateľov Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu a Leoša Janáčka na koncertnom turné v Číne (Beijing, Shanghai, Jiaxing, Hangzhou, Qingdao, Jinan, Dezhou, Shijiazhuang, Dalian, Foshan, Jiangmen, Pingxiang). Viac na http://www.csduo.eu/?fbclid=IwAR1Qa5sAKKsChxFpQDVoaRfQ5t-NzfGpgXyzjzMKGyn2-Tzy1s1dnq-q9ek" rel="nofollow noopener" role="link" tabindex="0" target="_blank" style="color: var(--blue-link); cursor: pointer; border-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; outline: none; list-style: none; margin: 0px; text-align: inherit; padding: 0px; -webkit-tap-highlight-color: transparent; touch-action: manipulation; display: inline; font-family: inherit;">www.csduo.eu
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner festivalu.
Názov prímateľa
Spoločnosť Bélu Kélera

Celkový rozpočet:
4 100,00 €

Výška podpory:
3 600,00 €