Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Reštaurovanie starých tlačí Stredoslovenského múzea

Krátky opis
V roku 2018 Stredoslovenské múzeum úspešne vyhlásilo Historický knižničný fond, do ktorého je zaradených 683 titulov starých tlačí. Zaraďujeme sem aj tlače 16. storočia, ktoré patria medzi najvzácnejšie vo fonde. Tvorí ich 11 kníh, ktoré postupne prechádzajú rukami reštaurátorov. V poradí šiestou reštaurovanou starou tlačou 16. storočia je Biblia Martina Luthera z roku 1559.
Fotogaléria
Názov podujatia
reštaurovanie starých tlačí Stredoslovenského múzea

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
01.07.2022 - 31.12.2022

Popis projektu

V poradí šiestou reštaurovanou starou tlačou 16. storočia je  Biblia Martina Luthera z roku 1559. Biblia mala poškodenú väzbu, poškodenú a roztrhanú značnú časť listov. Akákoľvek manipulácia s uvedeným zbierkovým predmetom niesla veľké riziko jeho ďalšej degradácie. Z hľadiska zachovania jej historickej a kultúrnej hodnoty bolo nevyhnutné jej reštaurovanie. Reštaurovaním bol poverený Mgr. Art. Štefan Kocka – dipl. reštaurátor, člen Komory reštaurátorov na Slovensku.

Úspešnou realizáciou projektu sa podarilo vzácnu tlač nielen zachrániť pre ďalšie generácie, ale aj sprístupniť bádateľom na vedecké a študijné účely, sekundárne je možné aj jej dočasné sprístupnenie na príležitostných výstavách a prezentáciách Stredoslovenského múzea.

Reštaurovanie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.  

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
2 510,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €