Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

DOTYKY A SPOJENIA 2020

Krátky opis
17. ročník festivalu Dotyky a spojenia sa uskutoční od 20. do 25. júna 2022. Za šesť dní ponúkne 36 divadelných inscenácií, päť koncertov, dva workshopy, deväť tvorivých dielní pre deti a 22 diskusií o divadle. Organizátori mysleli v programe aj na ukrajinské publikum. Dramaturgická rada sa zamerala na inscenácie, ktoré mali premiéru v období od apríla 2021 do apríla 2022, prevládajú citlivé a intímne témy, ako aj hľadanie identity.
Fotogaléria
Názov podujatia
DOTYKY A SPOJENIA 2022

Miesto konania / kraj
Martin / Martin

Termín konania
20.06.2022 - 25.06.2022

Popis projektu

Dotyky a spojenia sú výberovou, nesúťažnou prehliadkou inscenácií slovenských divadiel, hlavným organizátorom je Slovenské komorné divadlo Martin. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

„Po dvoch rokoch pandémie a v čase vojny dramaturgickú radu festivalu najviac oslovili inscenácie, ktoré otvárajú citlivé a intímne témy hľadania identity, pomoci blížnemu, vyrovnávania sa s rodinnou alebo spoločenskou traumou. Pozorujeme výrazný trend autorských inscenácií – libreto až ôsmich z desiatich inscenácií v Hlavnom programe vzniklo pre potreby daného diela, nejde teda o inscenácie vychádzajúce z už známeho dramatického textu. Pokiaľ ide o program Pre mladé publikum, ktorý prináša výnimočné inscenácie pre detské a násťročné publikum, všetky inscenácie v programe sú pôvodnými adaptáciami literárneho diela, čiže opäť je v nich silno prítomný autorský prístup,“ povedala programová riaditeľka festivalu Monika Michnová.

Každoročne je ťažiskom festivalu Hlavný program, zostavila ho dramaturgická rada v zložení: divadelná kritička Barbora Forkovičová, divadelná teoretička a kritička Martina Mašlárová, dramaturg a hudobný skladateľ Róbert Mankovecký, dramaturgička Monika Michnová. V Hlavnom programe figuruje desať inscenácií, ich skladba je vyvážená z pohľadu zriaďovateľa aj miesta pôsobnosti. Päť inscenácií vzniklo v zriaďovaných a päť v nezriaďovaných divadlách, šesť vzniklo v divadlách v Bratislave, štyri mimo hlavného mesta.

„Po prvý raz v 17-ročnej histórii festivalu sa v Hlavnom programe predstaví Dezorzovo lútkové divadlo, ktoré sa programovo venuje bábkovému divadlu pre dospelých. Na festivale uvedie veľkovýpravnú bábkovú drámu z obdobia druhej svetovej vojny Dukla, údolie smrti. Po niekoľkoročnej pauze sa na festivale predstavia tiež Divadlo Thália Színház z Košíc a Divadlo Astorka Korzo ´90 z Bratislavy,“ upozornila na zaujímavosti z Hlavného programu Monika Michnová.

 

▪ Dezorzovo lútkové divadlo – Dukla, údolie smrti

▪ Divadlo ASTORKA Korzo '90 – Jeden nemecký život

▪ Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene – Čepiec

▪ Divadlo NUDE – Roľa

▪ Divadlo Petra Mankoveckého – Prevádzači

▪ Divadlo Thália Színház Košice – Otec, mama, chľast

▪ Nezávislé divadelné zoskupenie Odivo – Vnorená

▪ Slovenské komorné divadlo Martin – D1 (pracovný názov)

▪ Slovenské národné divadlo – Špina

▪ Uhol_92 – Ponížení a krvilační

 

Okrem Hlavného programu podlieha výberu aj program Pre mladé publikum, ktorý zostavila divadelná teoretička a kritička Lenka Dzadíková. Tvoria ho inscenácie určené pre deti a násťročné diváčky a divákov. Tento rok sa do výberu dostalo päť inscenácií. Ako zdôraznila Monika Michnová, zaujímavosťou je, že všetky sú adaptáciou knižnej/literárnej predlohy.

 

▪ Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica – O sliepke, ktorá sa nevzdala

▪ Bratislavské bábkové divadlo – Mauglí

▪ Divadlo LUDUS – Na západe nič nové

▪ Nezávislé divadelné zoskupenie Odivo – O vlkovi, ktorý vypadol z knižky

▪ Nové divadlo – Zlodejka kníh

 

„Keďže minulý rok sa nám osvedčilo rozšírenie programu Junior, ktorý prezentuje tvorbu študentiek a študentov vysokých umeleckých škôl, rozhodli sme sa aj tento rok ponechať rozšírený program a v rámci neho uvedieme v priebehu šiestich dní až sedem študentských inscenácií,“ povedala Monika Michnová.

Festival prináša program aj do ulíc mesta a iných nedivadelných priestorov. Hrať sa bude:

 

▪ na lúke nad obcou v okolí Martina (Divadlo NUDE – Roľa)

▪ v priestoroch strednej školy (Divadlo Jána Palárika v Trnave – Skrytý zmysel)

▪ v priestoroch múzea (voľné združenie umelcov Zlaté schody – Dobšinský, ako som sa stal)

▪ v záhrade Slovenského národného múzea (Divadlo PIKI – Plechová Mína)

▪ počas svätojánskej noci v záhrade Slovenského národného múzea (Slovenské komorné divadlo Martin – Sen noci svätojánskej)

 

Počas festivalu čaká návštevníkov a návštevníčky aj otvorenie výstavu fotografií herca Jána Dobríka, člena umeleckého súboru martinského divadla a krst jeho knihy Ilúzie. Krstným otcom bude herec, člen Činohry SND, Alexander Bárta.

Organizátori pripravili program aj pre ukrajinské publikum – rozprávkovú inscenáciu v rusínskom jazyku (Divadlo Alexandra Duchnoviča – Zlatý kľúčik), po ktorej bude nasledovať tvorivá dielňa pre deti v ukrajinčine, čítanie z textov ukrajinských autoriek a autorov v réžii Lukáša Brutovského Dobrý večer, sme z Ukrajiny/Доброго вечора, ми з України v rámci projektu Worldwide Ukrainian Play Reading Project a ukrajinský večer.

 

Pokiaľ ide o diskusie, pripravujeme sériu troch debát Platforma na tému udržateľnosti, počas ktorých budeme diskutovať o zelenej transformácii a divadle na Slovensku a hľadať odpovede na otázku, či môže byť umenie udržateľné. Tieto diskusie bude moderovať publicista Michal Havran,“ povedala programová riaditeľka festivalu. „Pripravujeme tiež verejnú nahrávku diskusnej relácie RTVS Večera s Havranom.“


Viac informácií: priložená tlačová správa

Názov prímateľa
Slovenské komorné divadlo Martin

Celkový rozpočet:
212 000,00 €

Výška podpory:
120 000,00 €