Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Atopic

Krátky opis
Sólové predstavenie súčasného tanca Atopic. Autor diela Michaela Nezvalová. Zámerom projektu bolo vytvorenie sólového predstavenia súčasného tanca, ktoré bolo uvedené v premiére a troch reprízach. Podarilo sa uviesť ešte ďalšie tri reprízy, takže v konečnom dôsledku bolo predstavenie okrem premiéry uvedené trikrát. Ústrednou témou predstavenia bola problematika atopického ekzému s ktorým mal skúsenosť každý z členov tvorivého tímu.
Fotogaléria
Názov podujatia
ATOPIC

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
01.09.2019 - 20.02.2020

Popis projektu

Autor diela: Michaela Nezvalová

Choreografia: Lucia Bielik

Dramaturgia: Katarína Hitzingerová

Hudba: Matej Smutný

Video projekcia, svetelný dizajn, elektronická úprava hudby: Lukáš Matejka

Body mapping: Veronika Šmírová

Foto: Katarína Baranyai, Dušan Hein

Kamera: Marek Durdiak, Ivona Lichá

 

REALIZÁCIA

Premiéra 16. 11. 2019, CNK Záhrada Banská Bystrica.

Prvá repríza 5. 2. 2020 synagóga Brezno.

Druhá repríza 19. 2. 2020 CNK Záhrada Banská Bystrica.

Tretia repríza 20.2.2020 koncertná sála Konzervatória Jána Levoslava Bellu Banská Bystrica.

Ďalšie tri reprízy sa budú konať v marci 10. 3. 2020 Robotnícky dom Banská Bystrica, 11. 3. 2020 Kulturpark Košice a 12. 3. 2020 Štúdio 12 Bratislava.

Príbeh predstavenia je sústredený na bariéry, ktoré atopický ekzém spôsobuje pri bežných činnostiach a vývoji človeka v osobnej, ale aj kariérnej životnej rovine. Predstavenie začína počiatočnou fázou vývoja jedinca, ktorý sa narodil s atopickou pokožkou. Už u trojmesačného bábätka sa objavili prvé prejavy atopického ekzému - začervenané suché fliačiky v oblastiach horných a dolných končatín. Nástupom hormonálnych zmien v puberte ekzém mizne. Jeho opätovný nástup podnieti rôznorodá škála alergií, ktorá graduje v najzrelšom veku vplyvom nekvalitnej stravy. Tú v dnešnej dobe netreba nijako zvlášť vyhľadávať. V spojení s rôznymi alergiami sa ekzém zhoršuje až do štádia hnisania, mokvania, bolestí a svrbenia. Vrcholným štádiom ekzématických prejavov sú hospitalizácia a podávanie infúzií. Lekárska starostlivosť sa sústredí len na podávanie antibiotických a kortikoidných mastí. Tie problém neriešia, iba dočasne potláčajú prejavy. Telo začína odmietať príjem určitých druhov potravín. Vytvára sa absolútna dezilúzia vzťahu voči sebe ako človeku, ktorý túži žiť obyčajný a spokojný život. Potláčanie problematiky sa objavuje v snoch. Jedincovi sa sníva, že má úplne hladkú pokožku bez červených fľakov, opuchov a podliatin. Sen vrcholí, keď sa žene sníva, že je tehotná a ekzém úplne zmizol. Má rodinu a milujúceho muža. Keď má všetko, čo potrebuje, jej koža je úplne čistá. Láska je to, čo môže život človeka veľmi zmeniť. V poslednej fáze sa hlavná hrdinka dostáva na vlastné dno. Je uväznená medzi svojimi snami a realitou - spoločnosťou, ktorá je pre rast jedinca po osobnej i kariérnej stránke nevyhnutná. Začína znova a začína od pohybu, ktorý miluje a pri ktorom sa cíti nesmierne slobodná. Tanec ovplyvňuje jej telo aj dušu. Po fyzickej stránke sa cíti lepšie. Ponúka telu to, čo si samo pýta, lebo ono samo je tým, čo ju celý život nosí.

Predstavenie je doplnené o audiovizuálnu zložku, ktorá bežnému divákovi priblíži život atopického jedinca. Úlohou tejto zložky nie je popisnosť vizuality, ale jej súzvuk s tanečnou choreografiou. Hudobná zložka vo svojej minimalistickej forme dopĺňa tanečnicu v jednotlivých fázach príbehu. Je niťou, ktorá spája bolesť, poznanie a túžbu žiť.

Podobne i vizuálna stránka propagácie diela využíva obrazové prvky spojené s medicínskym výskumom v predmetnej oblasti.

Dôležitou súčasťou jednotlivých uvedení je aj diskusia po každom predstavení. Bola sústredená na kontextualizáciu diela jednak na umeleckej úrovni - slovenské súčasné umenie, ale rovnako tak aj na tematickej úrovni - diskusia o problematike atopikov v ich každodennosti. Divák tak bol v diskusii konfrontovaný hneď s dvoma edukačnými rovinami diela.



Názov prímateľa
Michaela Nezvalová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
2 862,00 €