Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Nenápadné svety slovenskej ilustrácie / solitéry

Krátky opis
Neilustrovala veľa knižiek. Vlastne akoby tvorila len „úchytkom“, v krátkom úseku pár rokov. Sú tvorené s tichou tvrdohlavosťou, autorka pracuje s tekutou šablónou, hmotu dotvára striekacou „pištoľkou“. Na príbehy sa pozerá akoby cez objektív. A pokojne tak aj pracuje – ako fotografka vlastných predstáv. Nevyberá len „to najlepšie“, premyslene strieda balast, zdanlivé zbytočnosti a detaily s okamihmi. Sú to pokojné, pevné maľby a kresby. Tvorené s prísnou disciplínou, skrývajúce veľké gesto.
Fotogaléria
Názov podujatia
Veronika Rónaiová — Podľa skutočných udalostí

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
11.05.2023 - 13.07.2023

Popis projektu

Listujete a máte pocit, že nedržíte v rukách knižku, ale fotoalbum. Niekto, nejaká žena, sa prechádza po príbehu a cvak! Cvak! Cvak! Čokoľvek ju v ňom zaujme, znehybní. Niekedy situáciu a ľudí v nej, inokedy len prostredie, výrez z priestoru, pár vecí.  

    Tak tvorí Veronika Rónaiová.
    Neilustrovala veľa knižiek. Vlastne táto časť jej umeleckého životopisu vyzerá, akoby ich  tvorila len „úchytkom“, v krátkom úseku možno desiatich-dvanástich rokov.

    Ale tie, ktoré vyšli, stojí za to vidieť. Také bestsellery ako Vajce a ja a Mary a ja od Betty MacDonaldovej, pre ktoré vytvorila obálku s pootočenou ženou s červenými vlasmi, ktorej nevidíte do tváre, obracia sa k vám až v knihe, pomaly, aby ste ju spoznali, musíte sa k nej „prečítať“. Aj krehký príbeh Jany Šimulčíkovej Dievča s bocianími nohami z kultovej edície literatúry pre dospievajúce dievčatá Čajka. Čakáte rýchle čiernobiele ťahy – perovky s náznakmi deja, podobné ako ste už videli v iných knihách (veď koľko sa toho dá vtesnať do miniatúrneho formátu) – a namiesto toho dostanete „fotorealitu“: v takom istom autobuse sa predsa vozíte do školy, takú istú kabelku má aj vaša priateľka, aj ten účes sa podobá. Belasý príbeh Harryho Mazera V zajatí snehu, ktorý belaso-čierna ilustrácia rozbíja na detaily, aby potom na celostrane rozvinula pointu – boj o život v nečakanej snehovej kalamite. Odraz diernych štítkov a magnetických pások z čias, keď sa ešte počítače nezmestili do bytu, v detektívnom príbehu Kirsten Holstovej Záhada okolo počítača nielen s nepreberným množstvom technických detailov, ale aj opakujúcich sa momentov.

    Ilustrácie sú tvorené s tichou tvrdohlavosťou, autorka pracuje (a to je pre jej tvorbu charakteristické) s tekutou šablónou, s rezervážou, hmotu dotvára striekacou „pištoľkou“. Na príbehy sa pozerá tak, ako keby používala objektív. A pokojne tak aj pracuje – ako fotografka vlastných predstáv. Nevyberá len „to najlepšie“, premyslene (aby čitateľov a čitateľky udržala v napätí) strieda balast, zdanlivé zbytočnosti a detaily s okamihmi, na ktoré sa čaká.

    Sú to pokojné, pevné maľby a kresby. Tvorené s prísnou disciplínou, skrývajúce veľké gesto.

    Tak príďte a pozerajte sa s nami!
    Tie originály ilustrácii a aj tie obrazy z voľnej tvorby stojí za to vidieť.

Od 11. 5. do 13. 7. 2023 do TOTO! je galéria na Moskovskej 29 v Bratislave.

Názov prímateľa
TOTO! – kultúrne ihrisko

Celkový rozpočet:
17 013,00 €

Výška podpory:
15 000,00 €