Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

V. International Mezzotint Festival 2019 Jekaterinburg

Krátky opis
Medzinárodný festival mezzotinty je projekt, ktorý sa koná každé dva roky v Jekaterinburgu, pre umelcov, ktorí sa venujú jednej z najnáročnejších grafických techník mezzotinty na domácej pôde a v zahraničí. Festival sa v roku 2019 uskutočníiluž po piatykrát v termíne 15. august – 29. september, pričom počas prvého týždňa sa realizuje množstvo tematicky organizovaných podujatí.
Fotogaléria
Názov podujatia
V. International Mezzotint Festival 2019 Jekaterinburg - Kurátorsky projekt Chris Verheyen Belgicko, Zora Petrášová Slovensko- prezentácia grafického umenia

Miesto konania
Ruská federácia

Termín konania
10.12.2018 - 30.11.2019

Popis projektu

Medzinárodný festival mezzotinty je projekt, ktorý sa koná každé dva roky v Jekaterinburgu, pre umelcov, ktorí sa venujú jednej z najnáročnejších grafických techník mezzotinty na domácej pôde a v zahraničí.  Festival sa v roku 2019 uskutočníiluž po piatykrát v termíne 15. august – 29. september, pričom počas prvého týždňa sa realizuje množstvo tematicky organizovaných podujatí.

Hlavní organizátori projektu Múzeum krásnych umení v Jekaterinburgu a International Art Centre Glavniy Prospekt. Jedná sa o rozsiahly  projekt, čo potvrdzuje aj 700 vystavených grafických diel od 99 autorov z 33 krajín sveta na  IV. bienále v roku  2017. 

Vďaka viacerým slovenským autorom, ktorí v tejto technike dosiahli výnimočné výsledky a ocenenia na prestížnych  špecializovaných prehliadkach v technike mezzotinty, bolo Slovensko  pozvané na vytvorenie kolekcie  v nesúťažnej časti festivalu v tzv. Curated project. Jeho súčasťou okrem samostatnej výstavy bola j prednáška a workshop o vývoji, charakteristike a špecifikách mezzotinty. Pre Slovensko to bola výnimočná príležitosť prezentovať špičkové grafické výtvarné umenie na  špecializovanom medzinárodnom podujatí.

Pozvánka organizačného komitétu   poctou a prestížnou záležitosťou pre každého z účastníkov  bienále. 

Festival pozostával z dvoch hlavných aktivít – Prvá- otvorená súťaž v rámci spoločnej expozície, hodnotená medzinárodnou porotou, ktorú menuje organizačný komitét festivalu.  Druhou je paralelný program, v rámci ktorého sa uskutočňujú štyri výstavy víťazov predchádzajúceho ročníka, Historicý projekt – výber diel zo súromnej zbierky moskovského zberateľa Alexandra Sevastynova. Retrospektíva  výstava vrcholných diel Art Wergera z USA a Guy Langvina z Kanady- dar pre Muzeum, prezentácia publikácie k projektu, workshopy, prednášky,tlačové konferencie,  a tzv. Curated projekt.

Curated projekt je nesúťažná časť festivalu. Jednalo sa o prezentáciu tvorby konkrétnych umelcov konkrétnym kurátorom. V roku 2019 takúto ponuku dostali traja slovenskí  a traja belgickí umelci /Maurice Pasternak, Anne Dijkman, Christine Ravaux / za kurátorstva Zory Petrášovej zo Slovenska a Chris Verheyen z Belgicka. Umelci sa spoločne predstavili pod hlavičkou Epreuve d´Artiste galérie v jednej expozícii. Jednou z podmienok bolo, že autori sa doposiaľ festivalu nezúčastnili.

ak.mal. Karol Felix, venuje sa grafike, maľbe, kresbe, ilustrácii a známkovej tvorbe.  v rokoch 1988/89 získal Fullovo štipendium, od roku 1990 člen realizačnej komisie známkovej tvorby Ministerstva dopravy, držiteľ množstva medzinárodných ocenení. 

doc. Igor Benca, prorektor AU Banská Bystrica, venuje sa grafike, maľbe ilustrácií, známkovej tvorbe a výtvarnej tvorbe v architektúte, spoluautor a spoluorganizátor mnohých výtvarných podujatí, pravidelne sa zúčastňuje domácich aj zahraničných výstav

doc. Robert Brun, od 2003 pôsobí na FVU Akadémie umení v B. Bystrici ako vedúci ateliéru G.P.S. (grafika, priestor, synergia) a vedúci  katedry grafiky, získal mnohé ocenenia za Najkrajšia kniha Československa a Slovenska,  Zlaté jablko, BIB,  Cenu Vydavateľstva TATRAN,  Cenu Ľ. Fullu a i.

Projekt bol sledovaný širokým spektrom regionálnych i celoštátnych médií, absolvovali sme viacero rozhovorov do novín a televízie.

Obidve kurátorky boli zároveň členkami medzinárodnej 9-člennej hodnotiacej poroty v súťažnej časti projektu.

Názov prímateľa
Mgr. Zora Petrášová

Celkový rozpočet:
2 000,00 €

Výška podpory:
1 000,00 €