Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Fotovýstava ľudového odevu myjavskej oblasti

Krátky opis
Výstava fotografií ľudového odevu myjavskej oblasti umeleckou formou zobrazuje podoby tradičného odievania so zreteľom na zachovanie lokálnych, sociálnych, vekových a príležitostných rozmanitostí a detailov odievania.
Fotogaléria
Názov podujatia
Maľované svetlom

Miesto konania / kraj
Krakovany / Piešťany

Termín konania
03.05.2023 - 04.06.2023

Popis projektu
Výstava predstavuje – zďaleka nie všetky – podoby tradičného odievania na Myjave a v jej okolí od konca 19. do začiatku 21. storočia. Ukazuje dnes často opomínané a neraz už zabudnuté podoby odevu, ktoré boli príznačné pre konkrétnu príležitosť, spoločenskú vrstvu či časové obdobie. Na väčšine fotografií je odev z tzv. Veľkej Myjavy, do ktorej okrem samotného mestečka patrili aj jeho rozľahlé kopanice (dnes samostatné obce Polianka, Jablonka, Rudník, Poriadie a Stará Myjava).
Centrum tradičnej kultúry v Myjave sa už od svojich začiatkov venuje zbieraniu, dokumentácii a štúdiu tradičného odevu regiónu. V rámci šírenia informácií o ňom sme sa popri rôznych vzdelávacích akciách rozhodli aj pre takúto umeleckú formu. Bola to pre nás nová výzva, ktorá nás o. i. donútila hlbšie načrieť do prameňov a archívov a klásť si otázky, ktoré by sme si inak možno nepoložili. Výsledkom je aj to, že do viacerých typov odevu sa človek obliekol po takmer sto rokoch. Stále však nie sme na konci – ale o tom možno pri inej výstave.
Matúš Horváth sa venuje fotografii poloprofesionálne. Jeho tvorba je v ostatnom čase najviac ovplyvnená starými majstrami, ako sú Rembrandt, Michelangelo, Vermeer, ale aj súčasnými umeleckými fotografmi a fotografkami (napr. Markéta Novak, Barbara MacFerrin). „Veľmi ma potešila možnosť podieľať sa na tomto projekte, pri ktorom som mnohým fotkám  mohol vdýchnuť práve svoj štýl. Už dlhšie ma lákala možnosť zaostriť svoj objektív na tradičnú kultúru (sám som nejaký čas účinkoval vo folklórnom súbore), takže keď prišla ponuka z Myjavy, neostávalo nič iné, len ju prijať.“
Názov prímateľa
Centrum tradičnej kultúry v Myjave

Celkový rozpočet:
3 670,00 €

Výška podpory:
2 500,00 €