Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Košice Artist in Residence 2023

Krátky opis
Fikčná filmová prednáška o hľadaní geografického centra Európy 28.4.2023 o 18.00 Kino Úsmev, Podzemie
Fotogaléria
Názov podujatia
Anna Kryvenko - Veľká ilúzia

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
28.04.2023

Popis projektu

Fikčná filmová prednáška o hľadaní geografického centra Európy

28.4.2023 o 18.00

Kino Úsmev, Podzemie


Anna Kryvenko nám počas svojej fikčnej filmovej prednášky - Veľká ilúzia priblíži jej výskum zaoberajúci sa hľadaním geografického centra Európy. Detektívny a ironický príbeh o znovunájdených archívnych záberoch z 90.tych rokov, ktoré boli natočené na Slovensku nám dajú nový, všetko meniaci pohľad, na dejiny Strednej Európy od pádu Berlínskeho múru po dnešok.

Geografický stred Európy je hypotetický bod, ktorý závisí od definícii konkrétnych hraníc a je daný predovšetkým metódami jeho výpočtu a tým, či sú do krajných bodov Európy zahrnuté napríklad aj odľahlé ostrovy. Na hľadanie tohto mýtického bodu sa pozrieme ako na pokus o pochopenie koloniálneho spôsobu nazerania na svet.

Spor o to, kde sa nachádza stred Európy, vzniká kvôli konvenčnosti a nejednoznačnosti hraníc tejto časti sveta, najmä na juhu a východe. Stred Európy nájdeme v krajinách, ktoré sa väčšinou ocitajú na okraji geopolitického života, ako sú - Ukrajina, Bielorusko, Litva, ale aj Slovensko.

Anna Kryvenko je vizuálna umelkyňa a filmová režisérka z Ukrajiny, ktorá je absolventkou Centra audiovizuálních studií na Filmové a televizní fakultě na FAMU v Prahe. Annina umelecká prax sa pohybuje v hraničnom pásme medzi hybridnou kinematografiou a súčasným umením určeným k vystaveniu v galérii. Všetky jej diela súvisia s témami ako sú domov, Ukrajina, vojna či revolúcie v kybernetickom priestore. To všetko je spojené jedným pohľadom na svet skrze pamäť, či už historickú alebo tú osobnú.

Názov prímateľa
KAIR

Celkový rozpočet:
62 160,00 €

Výška podpory:
40 000,00 €