Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

WSAE - World Summit of Arts Education '2023

Krátky opis
The World Summit of Arts Education ´2023 sa v marci uskutočnil na ostrove Madeira (Portugalsko). Hlavným cieľom medzinárodného stretnutia bolo zdieľať poznatky, tradície a nové postupy vo vzdelávaní umením a v umeleckom vzdelávaní. Na svetovom summite sa zúčastnila a svoj odborný workshop viedla aj slovenská divadelná umelkyňa a divadelná pedagogička Monika Necpálová. Jej účasť na medzinárodnom podujatí podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Odborný text: WSAE: Nikto nie je ostrovom (kultúry) samým pre seba

Miesto konania
Portugalsko

Termín konania
01.03.2023 - 03.03.2023

Popis projektu
World Summit of Arts Education: Nikto nie je ostrovom (kultúry) samým pre seba
Celý text M. Necpálovej s fotodokumentáciou na uvedenom linku:
https://thaliateatro.sk/world-summit-of-arts-education.../https://thaliateatro.sk/world-summit-of-arts-education.../">https://thaliateatro.sk/world-summit-of-arts-education.../ style="font-family: inherit;">https://thaliateatro.sk/world-summit-of-arts-education.../https://thaliateatro.sk/world-summit-of-arts-education.../">https://thaliateatro.sk/world-summit-of-arts-education.../ rel="nofollow" role="link" tabindex="0" target="_blank" style="color: var(--blue-link); cursor: pointer; margin: 0px; text-align: inherit; padding: 0px; outline: none; border-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; -webkit-tap-highlight-color: transparent; list-style: none; touch-action: manipulation; display: inline; font-family: inherit;">

Slovami autorky, slovenskej divadelnej umelkyne Moniky Necpálovej, ktorá sa summitu aktívne zúčastnila:

Svetový summit umeleckého vzdelávania (The World Summit of Arts Edication) sa stal v marci 2023 platformou na výmenu skúseností medzi odborníkmi z oblasti umenia a vzdelávania. Summitu sa zúčastnilo 286 účastníkov z 38 krajín, z toho 243 sa stretlo priamo na Madeire. Bolo mi cťou byť jednou z prezentérov. Účasť na tomto výnimočnom podujatí mi umožňuje podeliť sa o nadobudnuté poznatky a skúsenosti zo summitu v odbornom texte, ktorý je je sprístupnený na uvedenom linku.

V texte sa venujem workshopu, ktorý som na summite viedla: Commedia dell´Arte: tradičná alebo súčasná umelecká výzva v aplikovanom divadle, konkrétne v participatívnom sociálnom komunitnom divadle?

Ďalej vám príspevok priblíži otázky recyklácie v tvorbe, prevažne vo výtvarnom umení. Text rozoberie aj podtému ekosystému v spoločnosti a integrácie umení do vzdelávania. V závere príspevku sa budeme venovať divadlu pre marginalizované skupiny.
Príspevok sprístupňuje modely v umení, kultúre a vzdelávaní od Juhoafrickej republiky, cez Portugalsko a Spojené štáty americké, až po moje skúsenosti s commediou dell´arte.

Odborný text vznikol vďaka mobilite slovenskej divadelnej umelkyne a divadelnej pedagogičky Mgr. Moniky Necpálovej, MA na Svetovom summite umeleckého vzdelávanie 2023 (World Summit of Arts Education ´2023) na Madeire. Medzinárodnú mobilitu umelkyne podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.
Názov prímateľa
Monika Necpálová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €