Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Hudba u Fullu 2023

Krátky opis
Hudobný projekt VOCELLO je séria koncertov s jednou dramaturgiou, ktorá je postavená na vzťahu piesňovej tvorby a komornej tvorby Franza Schuberta pre husle, violončelo a klavír. Premyslená dramaturgia poukazuje na vzájomnú inšpiráciu diel a špecifickosť skladateľovho hudobného jazyka vo viacerých oblastiach komornej tvorby.
Fotogaléria
Názov podujatia
VOCELLO v rámci projektu Hudba u Fullu 2023

Miesto konania / kraj
Ružomberok / Ružomberok

Termín konania
23.04.2023

Popis projektu

Program:

Franz Schubert (1797 – 1828)


Zimná cesta / Winterreise (24 piesní na básne Wilhelma Müllera) D. 911, Op.89 – výber

5. Der Lindenbaum

15. Die Krähe

21. Das Wirtshaus

22. Mut!

24. Der Leiermann


Klavírne trio Es dur, D. 929, Op. 100

I. Allegro

II. Andante con moto

III. Scherzo: Allegro moderato

IV. Allegro moderato



účinkujú :

Hana Muchová klavír

Pavol Mucha spev/ violončelo

Juraj Tomka husle




Schubert komponoval piesne počas celého svojho aktívneho skladateľského života a predstavovali preňho akýsi ,,osobný denník“, zachytávajúc I tie najvnútornejšie pocity, a zároveň odhaľujúc jeho hlboký vzťah k poezii. Piesňový cyklus Zimná cesta / Winterreise (24 piesní na básne Wilhelma Müllera) vznikal v rôznych obdobiach počas roka 1827, kedy Schuberta sprevádzala pochmúrna a stiesnená nálada, prameniaca zo zhoršujúceho sa zdravotného stavu a odchodu niekoľkých blízkych priateľov. Podobne, ako jeho predchádzajúci piesňový cyklus Krásna mlynárka, aj Zimná cesta zachytáva pocity citlivého mladého muža nešťastného v láske, ktorý sa túla po zamrznutej krajine. Nádherné, spontánne melódie Krásnej mlynárky sú v Zimnej ceste z veľkej časti nahradené deklamačnými replikami. Skracujúci sa rozsah piesní a opakujúce sa rytmy podčiarkujú bezútešnú, ponáhľajúcu sa a osamelú povahu zimnej krajiny ako metaforu cesty duše ústrednej postavy. Naproti tomu leto a jeseň toho istého roku priniesli žiarivé a pozoruhodné Klavírne trio Es dur. Toto vysoko dramatické dielo obrovských, takmer symfonických rozmerov je zhudobnením Schubertových najvnútornejších skladateľských ambícií a schopností, ktoré nadobudol v tridsiatichdvoch rokoch svojho života. Trio sa stalo symbolom Schubertovej pocty Beethovenovi na najvýznamnejšom koncerte v jeho živote, ktorý sa mu podarilo s veľkou námahou zrealizovať na prvé výročie Beethovenovho úmrtia. Pomalá časť Tria cituje marcia funebre z Beethovenovej Tretej Symfónie („Eroica“) a uzatvára ju citácia zo švédskej ľudovej piesne „Se sole sjunker“ (Slnko zapadá) od Isaka Alberta Berga, spočiatku prezentovanej violončelom s oktávovým skokom v melódii, ktorý dopadá na slová v piesni „Rozlúčka, rozlúčka“. Schubert sa publikovaného Tria nakoniec nedočkal – prvé kópie prišli do Viedne až 11. decembra, t.j. dvadsaťdva dní po jeho úmrtí. Na titulnej strane sa neobjavilo ani venovanie, ktoré Schubert odkázal v liste vydavateľovi: „Toto dielo venujem každému, kto v ňom nájde zaľúbenie“. Po Schubertovej smrti sa piesňový cyklus Zimná cesta a Klavírne trio Es dur stali symbolom jeho posledného obdobia tvorby, nakoľko ich kontrastná nálada sleduje vonkajšie okolnosti Schubertovho života a zdravia, smútok a neskôr útechu a nadšenie – dva paralelné svety, z ktorých vyrástla hĺbka jeho hudby.

Názov prímateľa
Simach Art

Celkový rozpočet:
5 535,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €