Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Návraty ku koreňom, 3. ročník

Krátky opis
Projekt je zameraný na spoznávanie tradičných remesiel a tvorivých aktivít. Stretnutia majú teoretickú a praktickú časť. Sú vhodné pre všetkých záujemcov. 8 tvorivých stretnutí, ktoré sa budú venovať recyklovaniu oblečenia technikou lynoritu, práci s kožou, výrobe prírodných sviečok a vrchnáku zo živice, výrobe úžitkového predmetu s kyjatickým vzorom, vyrezávanému a cínom vylievanému šperku, tvorbe textilnej tapisérie z ovčej vlny, zimnej dekorácie a príprave cukrovinky griláže.
Fotogaléria
Názov podujatia
Návraty ku koreňom, 3. ročník

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
22.04.2023 - 16.12.2023

Popis projektu

NAVRATY  KU KOREŇOM, 3. ročník

Hlavným zámerom nášho projektu je uchovávať tradičné remeslá pre ďalšie generácie. Prvé dva ročníky sa stretli s úspechom a získali si pozornosť početnej cieľovej skupiny. Cieľom je priblížiť záujemcom ďalšie tradičné remeslá a tvorivé aktivity prostredníctvom sobotňajších stretnutí s lektormi, remeselníkmi najmä z nášho okolia, ktorí sa remeslu, alebo tvorivej aktivite venujú. Počas 8 sobotných dopoludní oboznámime účastníkov s históriou konkrétneho remesla, postupmi, materiálmi a technikami. Stretnutia budú mať aj praktickú časť, počas ktorej si vytvoria rôzne úžitkové predmety. Ponúkneme 8 tvorivých stretnutí, ktoré sa budú venovať recyklovaniu oblečenia technikou lynoritu, práci s kožou, výrobe prírodných sviečok a špeciálneho vrchnáku zo živice, výrobe úžitkového predmetu s jedinečným kyjatickým vzorom,  vyrezávanému a cínom vylievanému šperku, tvorbe textilnej tapisérie z čistej ovčej vlny, tvorbe originálnej zimnej dekorácie z prírodných materiálov a príprave cukrovinky griláže. Jednotlivé stretnutia budú prebiehať v malých skupinkách (maximálne 15 osôb), čo garantuje individuálny prístup lektora ku každému účastníkovi. Stretnutia budeme uskutočňovať raz mesačne od apríla do decembra. Väčšina z nich sa uskutoční v budove Domu kultúry v Rimavskej Sobote, jednu plánujeme priamo v dielni lektora a cukrovinku vyrobíme v učebni Strednej odbornej školy obchodu a služieb.  Aktivity  sú vhodné aj pre začiatočníkov bez skúseností . Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

22. 4.  / 9.00 – 12.00 hod. DIZAJN NA TEXTILE

13. 5. / 9.00 – 12.00 hod. RUČNE ŠITÁ PEŇAŽENKA

17. 6. / 9.00 – 12.00 hod. SVIEČKOVICA

26. 8. / 9.00 – 12.00 hod. KYJATICKÉ TVORENIE

9. 9. / 9.00 – 12.00 hod.  CÍNOVÝ ŠPERK

21. 10. / 9.00 – 12.00 hod. VLNOU MAĽOVANÉ

25. 11. / 9.00 – 12.00 hod. VIANOČNÁ DEKORÁCIA

16. 12. / 9.00 – 12.00 hod. SLADKÉ PREDVIANOČNÉ TVORENIE

Názov prímateľa
Občianske združenie OXYMORON

Celkový rozpočet:
5 150,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €