Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Načúvanie vodopádom slnka (pracovný názov)

Krátky opis
Umelkyne/umelci: Eglè Budvytytè, Kasha Potrohosh, Viktória Revická, Jura Shust, Ádám Ulbert, Alicja Wysocka Kurátorka: Flóra Gadó 14. 04. – 14. 07. 2023 Vernisáž: 14. apríla 2023, 18.00 Performance na otvorení: Viktória Revická: Fermentation Motion, 2023
Fotogaléria
Názov podujatia
Načúvanie vodopádom slnka

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
14.04.2023 - 14.07.2023

Popis projektu

Načúvanie vodopádom slnka*

Výstava v tranzit sk

Umelkyne/umelci: Eglè Budvytytè, Kasha Potrohosh, Viktória Revická, Jura Shust, Ádám Ulbert, Alicja Wysocka

Kurátorka: Flóra Gadó

14. 04. – 14. 07. 2023 
Vernisáž: 14. apríla 2023, 18.00

Performance na otvorení: Viktória Revická: Fermentation Motion, 2023

Miesto: tranzit.sk, Beskydská 12, Bratislava
Otvorené: utorok – piatok: 14:30 – 18:30 


Výstava je inšpirovaná aktuálnym záujmom o spirituálne vnímanie sveta a obrodou starodávneho poznania v rámci súčasného umenia. V časoch kríz je pochopiteľné, že sa umelci a umelkyne obracajú k neraz skrytým príbehom a nevedeckým prístupom, ktoré ľuďom v minulosti pomáhali prekonávať ťažkosti a ktoré dnes stoja za prehodnotenie. Kladú si otázky: „Čo sa môžeme naučiť z minulých systémov viery a spôsobov myslenia? Ako sa môžeme vrátiť k folklórnym tradíciám bez toho, aby sme opakovali rétoriku krajne pravicových nacionalistov? Ako môžeme tvoriť odolnejšie komunity a v rámci nich nové rituály, ktoré by tvarovali prítomnosť a budúcnosť, v ktorej sa dá žiť?“

Výstava skúma ekologické krízy našej súčasnosti zo špecifického uhla: navracia nás do čias, keď mali ľudia s prírodou odlišný, holistickejší vzťah. Vo vystavených dielach umelcov a umelkýň zo širšieho okruhu Východoeurópskeho regiónu rezonujú odkazy k predošlým magickým rituálom, folklórnym tradíciám a otázkam, súvisiacim s liečením a etno-medicínou. Aj keď umelci a umelkyne čerpajú z minulosti, neostávajú v nej „zaseknutí“; veria, že ak sa znovu ponoríme do starovekých systémov viery, môžeme byť schopní nájsť rôznorodé stratégie prežitia, ktoré môžu byť nápomocné aj v súčasnosti. Umelci a umelkyne často vychádzajú z určitého historického momentu, no jednotlivé príbehy menia a vytvárajú svoje vlastné, alternované verzie: rozprávanie príbehov a špekulatívna fikcia sa javia ako účinné nástroje a užitočné stratégie v rámci predstavovania si možných budúcností. Výstava tak nie je lineárne chronologická, skôr nasleduje fragmentárne epizódy z minulosti a vízie živej budúcnosti, ktoré sú v dielach vyzdvihované. Siahajú od pohyblivého obrazu cez multimediálne inštalácie, až po performatívne udalosti.

*Názov výstavy je pozmenenou citáciou z básne “Dogfish” americkej autorky Mary Oliver.

Performance na otvorení: Viktória Revická: Fermentation Motion, 2023
Účinkujúci: Viktória Revická, Nela Rusková, Kristián Šmelko

Na otvorení výstavy budú môcť diváci vidieť adaptáciu predošlej video-performance autorky Viktórie Revickej s názvom Fermentation Motion, ktorú pretransfomuje do živej udalosti. Bude prebiehať paralelne s vernisážou výstavy, ako pretrvávajúca performance, ktorá prenesie proces fermentácie do telesných pohybov.
...........

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
12 310,00 €

Výška podpory:
8 500,00 €