Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Palárik

Krátky opis
Kysucké múzeum vydalo kolektívnu monografiu Palárik, ktorá prezentuje najnovšie výsledky výskumu odborníkov skúmajúcich život a dielo významného rakovského rodáka, katolíckeho kňaza a dramatika Jána Palárika. Publikácia, ktorú zostavil historik múzea Mgr. Tomáš Adamčík, PhD., obsahuje aj edíciu prameňov prezentujúcu výber zo zachovanej korešpondencie. Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Kolektívna monografia Palárik

Miesto konania / kraj
Čadca / Čadca

Termín konania
01.03.2022 - 31.03.2023

Popis projektu

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vydala novú kolektívnu monografiu Palárik, ktorú zostavil historik múzea Mgr. Tomáš Adamčík, PhD. Obsahuje príspevky odborníkov, ktorí sa venovali vybraným otázkam života a diela Jána Palárika, významného slovenského národovca, katolíckeho kňaza, dramatika, publicistu a predstaviteľa ideovej línie Novej školy slovenskej. V publikácii čitateľ nájde nové informácie o štúdiách J. Palárika, jeho nenápadnej básnickej tvorbe, predstaví vám jeho vzťah k rodine a Kysuciam. Zároveň poodhalí aj menej známu stránku života majcichovského farára ako hospodára. Zoznámite sa aj s prostredím rodnej obce Raková na konci modernej doby, spoznáte sieť sociálnych kontaktov Jána Palárika či jeho účinkovanie v rámci fungovania Matice slovenskej a národného hnutia. Nechýbajú interdisciplinárne pohľady na filozofické a politické názory a postoje Jána Palárika. Publikácia ponúka aj pohľad na jeho tzv. druhý život, teda autori sa zamerali aj na otázku historickej pamäti, keďže Palárik predstavoval dôležitú tému aj z hľadiska stredoškolského vzdelávania, keď bol súčasťou stredoškolských učebníc. V neposlednom rade nechýba ani jeho reflexia v kysuckej kultúre 20. storočia, keď bol po tomto poprednom národovcovi pomenovaný Palárikov dom, ulica či divadelný súbor. Recenzovaná publikácia po prvý raz prináša v ucelenejšej podobe aj edíciu prameňov - výber dokumentov prevažne korešpondencie súkromnej povahy, ktorá odhaľuje mnohé doteraz neznáme epizódy zo života Jána Palárika Beskydova. 

Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Kysucké múzeum

Celkový rozpočet:
3 315,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €