Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Slovenské lesné železnice

Krátky opis
Kysucké múzeum vydalo novú odbornú publikáciu Slovenské lesné železnice, ktorú pripravili historik múzea Mgr. Martin Turóci, PhD. a Ing. Dušan Lichner, CSc. Kniha približuje okrem osudov Kysucko-oravskej lesnej železnice aj históriu ďalších lesných železníc na Slovensku, ako boli Považská, Čiernohronská, Korytnická, Ľubochnianska, Žarnovická, Malacky-Rohožník či lesné železnice v oblasti Malých Karpát. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Publikácia Slovenské lesné železnice

Miesto konania / kraj
Čadca / Čadca

Termín konania
01.03.2022 - 31.03.2023

Popis projektu

Zámerom projektu bolo priniesť nové zistenia a poznatky z výskumu úzkokoľajok na Slovensku a priblížiť ich prostredníctvom vydania odbornej publikácie Slovenské lesné železnice širokej laickej i odbornej verejnosti, aby získali prehľad o dejinách úzkorozchodných lesných železníc na Slovensku ako významného fenoménu. Publikácia je edičný výstupom Dokumentačného centra lesných železníc na Slovensku, ktoré pôsobí v rámci Kysuckého múzea. To je špecializovaným múzeom s celoslovenskou pôsobnosťou pre oblasť múzejnej dokumentácie vývoja lesných železníc na Slovensku, pričom zhromažďuje, ochraňuje a odborne spracováva hmotné doklady o vývoji lesných železníc. Autormi odbornej 352 stranovej publikácie sú historik, kurátor a grafik Kysuckého múzea, Mgr. Martin Turóci, PhD. a autor viacerých knižníc publikácií s témou lesných železníc a železničnej dopravy, bývalý vysokoškolský pedagóg na Žilinskej univerzite, Dipl. Ing. Dušan Lichner, CSc. Publikácia približuje okrem osudov Kysucko-oravskej lesnej železnice aj históriu ďalších lesných železníc na Slovensku, ako boli Považská, Čiernohronská, Korytnická, Ľubochnianska, Žarnovická, Malacky-Rohožník či lesné železnice v oblasti Malých Karpát. Plnofarebná recenzovaná publikácia zaujme čitateľov aj vďaka bohatému obrazovému materiálu.

Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Kysucké múzeum

Celkový rozpočet:
9 935,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €