Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Squarol : Vanga / Emerson - Príroda

Krátky opis
Výstava fotografií Andreja Vangu "v Prírode" je dôkazom, že celok je viac než súčet jeho častí. Dokonca aj v prípade, kedy jednotlivé časti zároveň hovoria aj samé za seba. Príďte sa o tom presvedčiť v piatok 10. 03. na vernisáži! Tešíme sa na vás na Squarole v Mestskom Parku v Prievidzi o 16:30.
Fotogaléria
Názov podujatia
v Prírode

Miesto konania / kraj
Prievidza / Prievidza

Termín konania
10.03.2023 - 03.05.2023

Popis projektu
Andrej Vanga 
v Prírode

Kurátor: Vanda Mesiariková
Kurátorský výber textov z filozofického diela R. W. Emersona-Príroda zostavila Vanda Rozenbergová
Otvorenie výstavy: 10. 03. 2023 o 16:30
Squarol, Mestský park Prievidza
Trvanie výstavy: 11. 03. 2023 - 03. 05. 2023
Hudba: morgien
Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom výstavy.

Fotograf Andrej Vanga, inšpirovaný nadčasovými filozofickými esejami spisovateľa Ralpha Walda Emersona, vstupuje do hlbokých slovenských lesov aby nám priniesol krehkú analógovú správu o svete prírody. Jeho fotografické portfólio by ste však márne hľadali v digitálnej pavučine všadeprítomného virtuálneho sveta. Vo svojej tvorbe, aj vlastnom vnútri, prijal zdrojový kód prírodných archetypov, ktoré pred našimi očami vytvárajú zreteľný motív so zdanlivo nemennými základmi. 
Rozkladajúci sa strom, tmavé hlbiny kľukatiacej sa rieky alebo skalné útvary sa stávajú súčasťou väčšej vizuálnej entity a Vangov obdiv k nim presahuje možnosti jedného snímku. Vytvára si vlastný koncept spracovania projektu metódou akéhosi triptychu v jednokompozícii. 
Rituálne sa vracia do lesa s ťažkou veľkoformátovou technikou na pleciach a obeť fyzickej záťaže autora, ako aj následné trpezlivé spracovanie analógovým procesom tvorby snímku, sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou výsledných fotografií.
Vangove fotografie sú stopami, ktoré nás vedú k jeho porozumeniu a uvedomeniu si veľkosti prírody. Sám sa tak stáva súčasťou dôležitého odkazu, že v divočine ľudského sveta je jedinou záchranou príroda.
Vanda Mesiariková
Názov prímateľa
Ars Preuge

Celkový rozpočet:
3 900,00 €

Výška podpory:
3 500,00 €