Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Con spirito 2023 - 43.ročník Hudobnej jari a Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote

Krátky opis
Cieľom projektu je udržať kontinuity koncertného života, prezentácia pôvodnej a svetovej hudobnej tvorby a umeleckých výsledkov dosiahnutých v oblasti profesionálneho hudobného umenia. Prvým koncertom jarného hudobného cyklu bude koncert TRIA I(N)SPIRAZIONE. Účinkujúci: Lucia Pintérová (flauta), Viera Bartošová (klavír) a Barnabás Kollárik (klarinet). Termín a miesto: 14.marec 2023, 18.00 hod., divadelná sála DK Rimavská Sobota.
Fotogaléria
Názov podujatia
TRIO I(N)SPIRAZIONE

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
14.03.2023

Popis projektu

Program:

Florent Schmitt:  Sonatineen trio op. 85 pre klavír, flautu a klarinet (Assezanimé, Assezvif, Trèslent, Animé)

Dmitrij Šostakovič:  Štyri valčíky pre flautu, klarinet a klavír ; úprava Levon Atovmjan  (Jarný valčík –Allegretto  - klarinet a klavír; Vtipný valčík – Allegretto scherzando  - flauta a klavír; Valčík – Tempo di valse  - flauta, klarinet a klavír; Valčík pre verklík – Allegretto  - flauta, klarinet a klavír)

Jozef Sixta: Hudba pre flautu, klarinet a klavír

Ján Cikker: Sonatína op. 12 č. 1   pre flautu, klarinet a klavír; úprava Bohumil Urban (Allegro fresco; Vivo)


Účinkujúci:

Lucia Pintérová

študovala Magisterský študijný program v Stavangeri odbor flauta a hudba u prof. Vidara Austvika. V Prahe pôsobila na poste 1. a 2.flauty v Českom národnom symfonickom orchestri, absolvovala turné vo Viedni, Maroku, Španielsku. V Nórsku vystupovala na rôznych sólových aj komorných koncertoch napr. vo Filharmónii v Stavangeri, v Oslo, v Bergene a inde. Pedagogicky pôsobila na ISMFA (International School of Music and Fine Arts Praha) i v Stavangeri. Spolupracovala s niektorými ďalšími orchestrami v Čechách, vo filharmónii v Hradci Králové ako 1.a 2.flautistka, ako sólistka účinkovala s orchestrom v Příbrame.  V poslednom čase sa zúčastnila na realizácii CD nahrávok – Ľuboša Šrámeka, Elia Kači,  Jana Krčmárová. Spoluúčinkovala na koncertnom projekte a na jeho nahrávaní Petra Adamova spolu s hudobníkmi Jurajom Griglákom, Martinom Valihorom a Pavlom Bodnárom. Nedávno vydala CD slovensko-francúzskych skladateľov v spolupráci s klaviristkou Vierou Bartošovou a klarinetistom  Barnabásom Kollárikom . Naďalej sa venuje koncertnej aj pedagogickej činnosti.

 

Barnabás Kollárik

je absolventom Konzervatória (prof. Peter Drlička) a VŠMU (prof. Alexander Stepanov) v Bratislave.

Zúčastnil sa majstrovských a interpretačných kurzov pod vedením Igora Armaniho, Bélu Kovácsa, Gábora Vargu a Istvána Vargu. Počas štúdia sa úspešne zúčastnil celoštátnych aj medzinárodných súťaží. Aktívne sa venuje nielen klasickej, ale aj jazzovej a populárnej hudbe. Študoval na jazzovom konzervatóriu Egressy Béniho v Budapešti. V minulosti pôsobil v Slovenskej filharmónii ako zastupujúci klarinetista. V súčasnosti pôsobí vo viacerých zoskupeniach: Ensemble Spectrum, JazzLab Project, Ansámbel Asynchronie.


Viera Bartošová

študovala hru na klavíri na Štátnom konzervatóriu v Bratislave u prof. Juraja Mašindu a na Hudobnej fakulte VŠMU v Bratislave v triede prof. Miloša Starostu. Ukončila ju s Cenou ministra školstva „za vynikajúce študijné a umelecké výsledky“. V roku 1985 získala štipendium francúzskej vlády. V Paríži pracovala pod vedením vynikajúceho klaviristu a pedagóga Dominika Merleta. Zúčastnila sa niekoľkých medzinárodných klavírnych súťaží – J. S. Bacha v Lipsku (1984), Paola Denzuna Capri (1990), CIEM v Ženeve (1990). Ako sólistka vystúpila so Slovenskou filharmóniou, s Košickou filharmóniou a so súborom Mladí bratislavskí sólisti. Na medzinárodných festivaloch Bratislavské hudobné slávnosti, Večery novej hudby a Nová slovenská hudba prezentovala najmä súčasnú tvorbu. Okrem sólistických aktivít sa Viera Bartošová venuje zanietene komornej hudbe (dlhoročná umelecká spolupráca ju viaže so švajčiarskou flautistkou Brigitte Buxtorfovou a slovenským huslistom Petrom Michalicom). Vystupuje na koncertných pódiách na Slovensku i v zahraničí (takmer všetky krajiny Európy a Kanada). Predstavila sa na rôznych hudobných festivaloch, spolupracovala s mnohými významnými sólistami a telesami. Od roku 1986 pedagogicky pôsobí na Hudobnej a tanečnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
9 300,00 €

Výška podpory:
6 500,00 €