Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

HEKUBA

Krátky opis
Slovenské komorné divadlo Martin uvedie v piatok (17. 2.) a v sobotu (18. 2.) premiéru inscenácie hry Mariny Carr Hekuba v réžii Lukáša Brutovského.
Fotogaléria
Názov podujatia
HEKUBA - premiéra

Miesto konania / kraj
Martin / Martin

Termín konania
17.02.2023 - 18.02.2023

Popis projektu

Hru Mariny Carr Hekuba uvedie SKD Martin v slovenskej premiére. Súčasná adaptácia trójskeho mýtu je postapokalyptickou krajinomaľbou, príbehom stretu odchádzajúcej kultúry a kultivovanosti s barbarskou silou a cynizmom. 


Na troskách jednej civilizácie prebieha krvavý epilóg vojny – Carr ale volí zaujímavý naratívny princíp, keďže o svojom beštiálnom konaní referujú aktéri navzájom, každý dialóg je vlastne pomyselným štvorakým kaleidoskopom – herec/herečka opisuje konanie svojho antagonistu, no v emócii svojej postavy a naopak. Toto základné scudzenie umožňuje sprostredkovať situácie, z ktorých sú mnohé také kruté, že akékoľvek pokusy o ich divadelné vyobrazenie by v konfrontácii s možnosťami našej predstavivosti ťahalo za kratší koniec. 


V sezóne 22/23 s názvom RE: CYKLUS sa SKD Martin zameriava na témy súvisiace s koncom antropocentrizmu a krízou maskulinity. Všetky 3 tituly – Iokasté, Hekuba a Bačova žena – zároveň reflektujú možnosti a podoby tragédie ako divadelného žánru. V centre každého stojí silná ženská postava. Iokasté, Hekuba a Eva. Druhý titul sezóny Hekuba je fascinujúcim rozprávaním o odvahe a nezlomnosti (nielen jednej) ženy na troskách bájnej Tróje. Írska dramatička Marina Carr rozpráva príbeh kráľovnej Hekuby inovatívnym spôsobom a priamym, súčasným jazykom. Koľko zla je človek schopný uniesť? Lucia Jašková a Marek Geišberg ako nepriatelia v napínavej hre plnej vášní a utrpenia, ale aj poézie a krásy. Ďalej sa predstavia: Zuzana Rohoňová, Barbora Palčíková, Nadežda Vladařová, Tomáš Mischura, Matej Babej a Ján Dobrík. 


Inscenácia SKD Martin je dramaturgickou dvojičkou inscenácie Iokasté, ktorá mala premiéru na začiatku sezóny, zároveň ale demonštruje kvalitatívne – aj kvantitatívne úplne iný prístup k antickej látke - na rozdiel od autorsky poňatej a komornej Iokasté, je Hekuba celosúborovou inscenáciou s radom veľkých ženských a mužských postáv. V kombinácii s témou sa tak pre SKD stane ďalšou z výziev smerom k súborovej súhre a hľadaniu možností a podôb spoločného hereckého jazyka a bude tak pokračovaním v línii inscenácií hier Tri sestry a Sen noci svätojánskej. 


Hekuba je súčasťou inscenačnej triády, pri ktorej chceme v rámci úvah o udržateľnosti v divadelnej produkcii pracovať s jedným základným scénografickým riešením. Pavel Borák koncipuje priestor všetkých troch inscenácií tak, aby sa mohol „prelievať“ z jednej do druhej. Je tu aj dramaturgický presah – Oidipus je v Iokasté konfrontovaný s koncom jednej éry, Hekuba sa odohráva na troskách jednej civilizácie. 


Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Slovenské komorné divadlo Martin

Celkový rozpočet:
28 000,00 €

Výška podpory:
12 500,00 €