Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Light work

Krátky opis
Niečo sa ti na chvíľu podarí…. a potom sa to rozpadne. Byť hore - byť dole. Zavesené telo, bez opory zeme, strážené gravitáciou. Ľahkosť ako nestabilný stav, chvejivá a dynamická štruktúra, do ktorej sa snažíš dostať.
Fotogaléria
Názov podujatia
Lukáš Bobalík a kol.: Light work

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
23.03.2023

Popis projektu

Niečo sa ti na chvíľu podarí…. a potom sa to rozpadne.


Byť hore - byť dole.
Zavesené telo, bez opory zeme, strážené gravitáciou.

Ľahkosť ako nestabilný stav, chvejivá a dynamická štruktúra, do ktorej sa snažíš dostať. 


Nič sa nemení, a zrazu sa všetko zmení.

 

Rozčerený priestor úsilím.

Dialóg hmoty a fyzikálnych síl, ktoré ňou hýbu, predstavou pokroku, osciláciami intenzít, opotrebovaním. 

Pohyby v čase, zosilnené momenty, načmárané riadky spomienok na prázdny list, skok do otvoreného priestoru.

Smerom k myšlienke ľahkosti.


Pretrvávajúca fascinácia témou vynaloženého úsilia, narábania s energiou a jej zdrojmi je zjavná aj v tomto diele Lukáša Bobalíka a nasleduje po sóle, v ktorom vášeň a úsilie znamenali nevyhnutnosť vyhorenia. Tentoraz na začiatku stála jednoduchá túžba - nájsť udržateľnosť v práci - cez hru s jednoduchým materiálom a s využitím toho, čo už telo vie, zažilo alebo pozná. Obkľúčený zvyškami predošlej tvorby a vstupom umeleckej metódy iného tvorcu do procesu, nanovo sa vynárajú fragmenty z minulosti, staré obrazy, traumy, opakujúce sa pohybové refrény. V pamäti tela si hľadajú svoje nové miesto.


Intuitívne rozhodnutie “Chcem visieť na lane, ale neviem prečo.” otvorilo cestu hľadania v prázdnom priestore. Lano ako doslovná metafora, prostriedok k ľahkosti (odľahčeniu, púšťaniu, uvoľňovaniu), ale aj ako nová výzva (zapnutie vôle) dokázať - podmaniť si a obsiahnuť niečo, čo telo neovláda.


Nové tanečné sólo Lukáša Bobalika vzniklo v úzkej spolupráci s dramaturgičkou Majou Hriešik a s výtvarníčkou Danou Tomečkovou. 


Koncept: Lukáš Bobalik, Maja Hriešik, Dana Tomečková

Choreografia, tanec: Lukáš Bobalik

Dramaturgia: Maja Hriešik

Výtvarná inštalácia: Dana Tomečková

Pohybová spolupráca: Jaro Viňarský

Hudba: Nikolaj Nikitin

Kostým: Michaela Bednárová / puojd

Svetelný dizajn: Lukáš Kubičina

Vizuál, grafický dizajn: Alena Koleso

Produkcia, touring: Alexandra Mireková

Producent: T-O-K Tanec/Osobnosť/Kontext

Podpora: Vznik sóla z  verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vznik projektu ďalej podporili: Telocvičňa - Rezidenčný priestor pre tanec, Bratislavský samosprávny kraj, Rezidenčný program Divadla Štúdio tanca, Stanica Žilina - Záriečie, Nová synagóga


Názov prímateľa
T-O-K Tanec/Osobnosť/Kontext

Celkový rozpočet:
7 500,00 €

Výška podpory:
7 000,00 €