Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Upcyklácia ideí a materiálov

Krátky opis
Projekt „Upcyklácia ideí a materiálov“ obsahuje 20 veľkoformátových koláží vytvorených zo straých nepoužitých grafík a malieb. Realizácia diel prebiehala od začiatku júla 2022 do konca novembra 2022. Vytvorené diela sú verejne prezentované na výstave s názvom „Staré a nové“ v galérii Artotéka v Bratislave. Výstava prebieha od 17. 1. 2023 do 31. 1. 2023. Okrem výstavy boli vybrané práce prezentované aj v časopise Vertigo (4/2022).
Fotogaléria
Názov podujatia
Staré a nové

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
01.07.2022 - 30.11.2022

Popis projektu

Projekt „Upcyklácia ideí a materiálov“ v sebe spája dve potreby – potrebu prejavu prostredníctvom tvorby a potrebu redukovať používané materiály. Používajú sa staré materiály, ktoré tvoria nové idey. Základom diel sú staré nepotrebné grafické printy, maľby a kresby, ktoré sú upcyklované do nových foriem. Tvoria koláže väčších rozmerov (50 x 65 cm).

Po formálnej stránke ide o štylizované diela, ktoré vo výraznej miere pracujú s maliarskou a grafickou štruktúrou. Kompozície diel sú prispôsobené zobrazovaným myšlienkám. Niekedy ide o celoformátové vyplnenie diel, inokedy o koláže rôznych veľkostí, pričom sú všetky tvorené na jednotný podklad kvalitného štruktúrovaného papiera. Farebnosť diel taktiež podlieha ideám, no pohbyuje sa vo vybranej palete, ktorá prepája celú sériu.

Obsahovo táto kolekcia diel reflektuje presahy vonkajšieho sveta do toho vnútorného. Ako vo vnokajšom, tak aj vo vnútornom svete dominujú isté symboly, ktoré odkazujú na dané situácie. Z vonkajších faktorov sú to rôzne formy strachu spojeného s pandémiou, vojnou, smrťou. V kolekcii sú zobrazované ako niečo strašidelné (napríklad duchovia, tma, alebo chápadlá). Z vnútorných faktorov je najsilnejším láska, ktorá človeka presvetľuje zvnútra. Ďalším symbolom vnútorného sveta je napríklad semienko, či rastlina a jej korene, ktoré odkazujú na plodnosť a potrebu chrániť svoje životné prostredie a spojiť sa s ním.

Ideou tejto série a zároveň jej prínosom je pohľad na osobné vysporiadanie sa s vonkajším tlakom a hľadanie východiska a vnútornej sily. 

Kolekcia ponúka vizuálnu originalitu diel vytvorených podľa vlastnej imaginácie.

Projekt je verejne prezentovaný na výstave s nátvom „Staré a nové“, ktorá sa koná v galérii Artotéka v Bratislave, v termínoch od 17. 1. 2023 do 31. 1. 2023. Okrem vytvorených diel je vystavený aj časopis Vertigo (4/2022, vydavateľ OZ FACE – Fórum alternatívnej kultúry a vzdelávania). V tomto časopise sa nachádzajú dve vybrané diela z kolekcie.

Projekt bol realizovaný v súlade s enviromentálnymi opatreniami, pričom bolo redukované množstvo nových materiálov a upcyklované veľké množstvo starých materiálov.

Názov prímateľa
Miroslava Rudášová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
1 740,00 €