Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

EKO šperky

Krátky opis
Silvia Fedorová predstavuje už druhú kolekciu šperkov, v ktorej kombinuje svoju textilnú techniku paličkovania s prírodným elementom – kôrou stromov. Nadväzuje na predchádzajúci súbor Keby stromy vedeli rozprávať z rokov 2019 -2021, ale nové Ekošperky sú posunom výraze aj majstrovskej technike. Prezentácia obsahuje brošne, šperky na telo a náhrdelníky.
Fotogaléria
Názov podujatia
EKOŠPERKY

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
13.12.2022 - 14.01.2023

Popis projektu

Fedorová zbiera poničenú kôru z borovíc a smrekov, triedi ju, opracováva a spája s čipkovými kreáciami vytvorenými technikou paličkovania, ktorú už roky používa pri tvorbe textilných šperkov. Každý kúsok kôry je jedinečný svojou naturálnou štruktúrou aj textúrou. Jeho drsný prírodný charakter získava v kombinácii s jemnou čipkou noblesu a krehkosť. Autorka deklaruje svoj postoj k životnému prostrediu, aj takto chce upozorniť na naliehavú potrebu aktivít v záujme záchrany globálnej klímy. Dáva šancu nositeľovi šperkov hlásiť sa k takémuto názoru.

 

Kým v predchádzajúcej kolekcii hľadala, improvizovala a experimentovala, pokračovanie je suverénnejšie. Aj paličkované, časti musia s tými organickými vzájomne korešpondovať a to je náročná úloha. Pomer použitia organických materiálov a uplatnenia a paličkovanej čipky je v  tejto kolekcii rôzny, Kolekcia Ekošperky prezentuje najvýraznejšie hodnoty tvorby Silvie Fedorovej – inšpiráciu prírodou a úctu ku klasickým textilným technikám. Majstrovsky ich ovláda, ale už desaťročia s nimi experimentuje a aktualizuje ich možnosti novými materiálmi, formami a významami. Vytvára nové podoby šperkov, odevných doplnkov, textilnej miniatúry aj nástenných objektov.

 Vystavené práce vznikli ako výsledok tvorivého štipendia podporeného FPU v roku 2022.

  Adriena Pekárová

 Formou štipendia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Názov prímateľa
Silvia Fedorová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
5 665,00 €