Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Nutcracker/Collective Guilt

Krátky opis
TANEČNO KOLEKTÍV S PREMIÉROU NOVEJ INSCENÁCIE! Toto predstavenie fyzického divadla "YOLT - You Only Live Twice" je reflexiou jednosmerného štrukturálneho systému, podľa ktorého sa spoločnosť orientuje. Poukazuje na jej paradoxnú morálku, mocenské hry a stratu orientácie, keď sa táto štruktúra stratí.
Fotogaléria
Názov podujatia
Tanečno & Manuel Ronda: YOLT - You Only Live Twice

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
20.12.2022

Popis projektu
Tanečno je okrem organizácie festivalu aktívne aj na poli tvorby a performancie. Tešíme sa, že vám môžeme predstaviť našu novopripravovanú inscenáciu, ktorú 20. decembra odpremiérujeme v Štúdiu činohry SND. Ako tvorcu sme si prizvali talianskeho umelca Manuela Rondu, ktorého sólové predstavenie a workshop ste mohli zažiť aj na poslednom ročníku nášho festivalu.
Pozývame vás zameniť predvianočný zhon za surreálnu výpoveď o dnešku - a zažiť kúsok Tanečna uprostred zimy v centre Bratislavy. 
Lístky si môžete zakúpiť tu: 
https://snd.sk/predstavenie/14505/yolt-you-only-live-twice/2022-12-20/19-00?fbclid=IwAR1hQwDjJZZKMyoCf3YMassxBNw1o5JGkVgKI3sZZc2iyhLEvNLxP4AfD4k" rel="nofollow noopener" role="link" tabindex="0" target="_blank" style="color: var(--blue-link); cursor: pointer; margin: 0px; text-align: inherit; padding: 0px; outline: none; border: 0px; list-style: none; touch-action: manipulation; display: inline; font-family: inherit;">https://snd.sk/predstavenie/14505/yolt-you-only-live-twice/2022-12-20/19-00?fbclid=IwAR1hQwDjJZZKMyoCf3YMassxBNw1o5JGkVgKI3sZZc2iyhLEvNLxP4AfD4k" class="x11i5rnm xat24cr x1mh8g0r x1vvkbs xtlvy1s" style="margin: 0.5em 0px 0px; word-wrap: break-word; font-family: system-ui, -apple-system, BlinkMacSystemFont, " .sfnstext-regular",="" sans-serif;="" caret-color:="" rgb(5,="" 5,="" 5);="" color:="" font-size:="" 15px;"="">Choreografia a Réžia / Manuel Ronda 
Performancia / Miriam Budzáková, Silvia Sviteková, Matúš Szeghö, Andrej Štepita 
Hudba / Eva Sajanová 
Svetlá, Scéna, Kostýmy / Dorota Volfová
Ilustrácie / Manuel Ronda
Vizuál / Matúš Szeghö
Produkcia / Tanečno o.z.
Foto zo skúšok / Michal Buranovský, Michal Líner
Toto predstavenie fyzického divadla je reflexiou jednosmerného štrukturálneho systému, podľa ktorého sa spoločnosť orientuje. Poukazuje na jej paradoxnú morálku, mocenské hry a stratu orientácie, keď sa táto štruktúra stratí. Dielo “You only live twice” vznikalo ako iniciatíva štyroch mladých umelkýň/umelcov, ktorí po skúsenostiach so štúdiom v zahraničí chceli na Slovensku vytvoriť špecifické a unikátne dielo. Spolupráca s Manuelom Rondom premenila tieto predstavy na tanečno-divadelnú, abstraktno-konkrétnu, komicko-vážnu performanciu, ktorá hovorí o paradoxoch zaužívaných systémov, absurdnosti rutinných situácii a enormnom tlaku, ktorý je vyvíjaný na celú generáciu. Veď predsa žijeme len dva krát…
Ingrediencie:
- 2 performerky a 2 performeri
- 35 štvorcov
- 1 Eva
- 1 Dorota
- Kompozícia
- Červená čiapočka
- Trošku salsy
- Hierarchia
- Naľavo a napravo
- Niečo špeciálne
- Zmysel života
Manuel Ronda / Taliansko
Vyštudoval priemyselný dizajn na univerzite architektúry v Janove a školu moderného tanečného divadla v Amsterdame. Celosvetovo pôsobí ako tanečník, performer a herec - spolupracuje s významnými umelcami a zoskupeniami (UltimaVez/Wim Vandekeybus, Rootlesroots/Kapatenea-Fruček, Andre Gingras, Frederic Flamand, Tasya Krougovykh/Pussy Riot...), dramaturgicky asistuje choreografke Elene Fokine a pôsobí ako herec v detskom divadle Teatro del Piccione. Jeho sólo "El Gran Salto" malo premiéru v Tijuane, Mexiku v roku 2019 a momentálne celosvetovo túruje a súčasne vedie workshopy.
Špeciálne poďakovanie patrí Slovenskému národnému divadlu, Kunsthalle Bratislava, priestoru Telocvičňa - Rezidenčné Centrum pre Tanec, združeniu PlaST - Platforma pre súčasný tanec, Bratislavskému kraju a Nadácii Cvernovka, elledanse, Gymnáziu Antona Bernoláka Námestovo a rodine Šmatlákovcov.
Predstavenie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a finančne podporila Nadácia Tatra Banka.


Názov prímateľa
Tanečno o.z

Celkový rozpočet:
12 750,00 €

Výška podpory:
12 000,00 €