Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

22.ročník medzinárodnej výstavy textilnej miniatúry

Krátky opis
Na 22. ročníku medzinárodnej výstavy textilnej miniatúry na tému BUBLINA sa predstavujú práce 57 umelcov a 10 študentov zo 17 tich štátov sveta: Slovensko, Česko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Fínsko, Belgicko, Lotyšsko, Litva, Ukrajina, Bulharsko, Anglicko, Amerika, Kórea, Mexiko. V Galérii Umelka v Bratislave ste vítaní.
Fotogaléria
Názov podujatia
BUBLINA, 22.ročník medzinárodnej výstavy textilnej miniatúry

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
23.11.2022 - 11.12.2022

Popis projektu

Vernisáž výstavy BUBLINA 23.11.2022 otvoril predseda SVU Akad. mal. Pavla Kráľa, za TxT hovorila predsedníčka združenia TxT Erika Gregušová a kurátorka Akad. mal. Silavia Fedorová. Za medzinárodná porotu teoretička Adriena Pekárová zhodnotila 22. ročník a aj bilancovala viac ako dvadsať rokov tejto výstavy. Vyhlásila ocenených: Anna GOLDGRUBER, RAKÚSKO (AT) získala CENU POROTY za dielo vytvorené vlastnou inovatívnou tecnikou vsadila slučky vlákien do sádry a vytvorila vzory. CENU TXT združenia získala Blanka CEPKOVÁ, SLOVENSKO (SK) za dielo s obsahovou, vizuálnou aj umeleckou hodnotou prevedené v jednoduchých tvaroch.... Medzi návštevníkmi je táto výstava veľmi oblúbená, každý ročník sa na malom priestore zíde množstvo nápadov, experimentov podporených textilnými aj netextilnými technikami. Porota  zložení: Raija Jokinen (výtvarníčka, FI), Lala de Dios, (výtvarníčka, ES), Erika Gregušová (výtvarníčka a predsedníčka združenia TXT, SK), Adriena Pekárová (teoretička, SK), Prof. Miroslav Brooš (výtvarník, AU v Banskej Bystrici, SK) na základe prihlášok a fotodokumentácie vybrala výstavnú kolekciu prác. O účasť na výstave prejavilo záujem 111 profesionálov a 20 študentov zo Slovenska a európskych krajín, ale aj z Japonska, Južnej Kórey, USA a Mexika. 

Výstava potrvá do 11.12.2022 do 18:00 h.

Voľba témy BUBLINA vyplynula z okolností, ktoré výrazne ovplyvnili život na celom svete v dôsledku pandémie Covid-19. Spoločenský život a medziľudské aktivity utlmili karanténne opatrenia a slovo bublina pomenovalo jeden z možných spôsobov fungovania uprostred pandémie. Umelci na tému reagovali individuálne a subjektívne – bublina stvárnená ako sociálna uzavretá štruktúra so špecifickými interakciami, napätím či rovnováhou, ktorá chráni, ale aj oslabuje, priestor mimo bubliny a environmentálne hrozby, alebo odhaľovali symbolický potenciál bubliny ako priamy prejav prírodných či technologických procesov.  Kritériom pri výbere bola čitateľnosť myšlienky, originálne vyjadrenie témy a kvalita remeselného spracovania diela s maximálnymi rozmermi 20 x 20 x 20 cm. Východiskom sú textilné techniky či materiály, ale aj presahy do iných výtvarných disciplín.  

Z histórie predchádzajúcich ročníkov. Jubilejný 20. ročník sa konal v roku 2018 na tému Oslava/Celebration. V tom roku sa zmenila frekvencia výstav na bienálne, teda dvojročné opakovanie. V roku 2020 sa témou stal Zázrak/Miracle, ale výstava sa pre pandémiu nekonala. Určitou náhradou bolo vydanie katalógu a zrealizovanie výstavy textilných miniatúr výlučne od slovenských autorov.

Textilná miniatúra dnes a zajtra. Rozvoj textilnej miniatúry sa začal v 70. rokoch minulého storočia. Ukázalo sa, že malé umelecké diela, ktorých mierka sa ustálila na 20 x 20 x 20 cm, sú výrazne limitované rozmermi, ale sú výzvou na experimentovanie s technikami aj stvárnením myšlienky. Umelci a umelkyne pracujú s rôznymi textilnými technikami tkania, výšivky, paličkovania, pletenia, koláže a asambláže a tiež rôznymi vlastnými technikami. Textilná miniatúra si získala miesto ako samostatný odbor v spektre textilného umenia, má svoje pravidelné podujatia a prehliadky, z nich je najznámejšia výstava v talianskom Como.

Názov prímateľa
Slovenské združenie textilných výtvarníkov TXT

Celkový rozpočet:
6 300,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €