Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Hľadanie humoru a vtipu (v slovenskej ilustrácii)

Krátky opis
Srandičky, srandičky... niekedy sa objavia v knižkách a vyzerajú, akoby nám naschvál chceli roztiahnuť ústa od ucha k uchu. Ilustrácie, ale že vtipné. Dopĺňajú texty, navodzujú atmosféru, dodávajú chuť čítať ďalej. A niekedy k tým textom stavajú „ďalšie poschodie“ významu. Nestačí len mať nápad.
Fotogaléria
Názov podujatia
Srandičky, srandičky — Miroslav Cipár, Alojz Klimo, Peter Kľúčik, Jan Meisner, Svetozár Mydlo, Božena Plocháňová, Ivan Popovič, Teodor Schnitzer, Viliam Weisskopf

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
24.11.2022 - 26.01.2023

Popis projektu

Vtip zašifrovaný v ilustrácii, ktorý čitateľa či čitateľku prekvapí pointou, ktorý ich v hlave pošteklí tak, akoby ich šteklil pod pazuchami, čiže do chechotu, si vyžaduje kresliarsku virtuozitu. Vedieť ako, čo a kde umiestniť aj štylizovať, kde nechať hovoriť len gesto, kde k nemu naopak pripnúť význam vo forme odkazu či kúska textu. Niečo zvýrazniť, niečo skryť, nájsť ten správny tlakový bod. A ešte musí aj byť ľahký, zrozumiteľný na prvý pohľad. Vysvetľovaný vtip by predsa nebol vtipom.
    Koniec koncov, o dobrom kreslenom humore hovoril kedysi aj Kornel Foldvári: „Čím bujarejšie hulákame a ujúkame, tým menej kohosi rozosmejeme. Nanajvýš vyvoláme pocit trápnosti. Humor, ešte aj ten najdrsnejší, je plachý. Prichádza ticho a zaiskrí až oveľa hlbšie – keď sa dotkne našich predstáv. Ak máte kohosi rozosmiať, dávkujte svoje úsilie striebornou lyžičkou, a nie lopatou.“
    Niekedy sú smiešne samotné scény na obraze. Alebo už pohľad na postavu – na to ako stojí, ako padá, ako kráča, ako sa tvári – v nás vyvoláva smiech. A inokedy je to situačné, nič samostatne smiešne nie je, ale pokope je to dopopuku.
    Ten dar – rozosmiať – nie je daný každému ilustrátorovi či ilustrátorke. A tak sme vyberali citlivo. Na stenách galérie neuvidíte prvoplánové fóry. Vyberali sme tie, ktoré naozaj reflektovali, dôstojne sekundovali autorom aj autorkám textov, ktoré spájali knižné dielo s reáliami vtedajšej doby.

Názov prímateľa
TOTO! – kultúrne ihrisko

Celkový rozpočet:
11 134,00 €

Výška podpory:
10 000,00 €