Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Konfrontácie - festival umení s medzinárodnou účasťou / 19. ročník

Krátky opis
Komorný koncert v rámci festivalu umení Konfrontácie 2022 - 15. 11. 2022
Fotogaléria
Názov podujatia
Komorný koncert

Miesto konania / kraj
Nitra / Nitra

Termín konania
15.11.2022

Popis projektu

Konfrontácie 2022 – utorok 15. 11. 2022 o 18.00 h

Utorkový večer (15. 11. 2022) na 19. ročníku festivalu umení Konfrontácie 2020 bude patriť slovenskému komornému duu – Katarína Turčinová (flauta) & Karin Remencová (klavír). Umelecké životopisy oboch interpretiek sú bohaté na početné interpretačné súťaže, semináre a workshopy, no predovšetkým na umeleckú činnosť sólovú, komornú i orchestrálnu.

Katarína Turčinová sa už počas štúdií sa zúčastnila niekoľkých súťaží rôznych žánrových zameraní. Roku 2009 získala spolu s kapelou „Silo a lampa svieť“ 1. miesto v súťaži Košický zlatý poklad, v roku 2010 v Súťaži slovenských konzervatórií 3. miesto v prvej kategórii. Roku 2011 získala 2. miesto na medzinárodnom festivale dychových hudieb v Prahe ako hráčka na pikole v Symfonickom dychovom orchestri Konzervatória v Brne. Zaujímavosťou je jej multižánrovosť – realizovala niekoľko štúdiových nahrávok s kapelou „Silo a lampa svieť“ či s kapelou „Katka a kamaráti“, s ktorou boli nominovaní na Radiohead awards v kategórii Objav roka 2014. Roku 2017 získala spolu s ansámblom Kataríny Málikovej tri ceny Radiohead awards (Album roka, Debut roka, Worldmusic/folk) za album PUSTVOPOL. Tento album tiež získal medzinárodnú cenu Czech music crossroads a v medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe sa za rok 2017umiestnil ako najlepší album z východnej Európy.

Je členkou flautového kvarteta Dvesto3kvartet a členkou komorného súboru EnsembleSpectrum, ktorý sa špecializuje na interpretáciu klasickej hudby 20. a 21. storočia. Nahrala s ním zatiaľ tri albumy – Avant-garde of the ʼ60s, New Dawn vol. 2 – La femme armée a Doctor ONE & Mistress PULSE. Album New Dawn vol. 2 – La femme armée bol nominovaný na cenu Radiohead awards 2021 v kategórii Klasická hudba.

Katarína Turčinová vystúpila na festivaloch Bach Tribute, Nástupište 1-12, Orfeus, Melos-Étos, BHS, Pohoda, Colours of Ostrava, Etnokraków/Rozstaje, Euroradio Folk Festival, Budapest Ritmo Fesztivál, Eurosonic a spolupracovala s poprednými symfonickými orchestrami a dirigentmi.

Karin Remencová sa už počas štúdií zúčastnila Medzinárodnej klavírnej súťaže Piano Bratislava, kde získala mimoriadnu cenu Haliny Czerny-Štefanskej. Na Medzinárodnej súťaži Leoša Janáčka v Brne sa umiestnila na 3. mieste a vyhrala tiež štipendium firmy Yamaha.

Karin Remencová je mimoriadne flexibilná a všestranná korepetítorka s dlhoročnými skúsenosťami. Vo svojom repertoári má predovšetkým literatúru pre dychové nástroje (flauta, fagot, saxofón) s hlbším zameraním na flautovú literatúru. V rámci klavírnej spolupráce je často pozývaná na rôzne workshopy, konkurzy a interpretačné súťaže. Ako klavírna partnerka spolupracovala na CD flautistky Dagmar Zsapkovej Vice Versa. Je vyhľadávanou komornou interpretkou. Spolupracovala s Jelou Špitkovou, Lujzou Sello, Františkom Törökom, Jozefom Podhoranským, Barborou Gálovou, Karolom Samuelčíkom, Katarínou Turčinovou, Sláčikovým kvartetom města Brna a mnohými ďalšími.

Dramaturgia dnešného koncertu prináša sólovú aj komornú hudbu pre flautu z hudby 20. storočia. Na úvod zaznie Suite Paysanne Hongoroise pre flautu a klavír Sz. 71 (1914 – 1918) Bélu Bartóka, ktorú v roku 1952 pre flautu a klavír na základe Bartókových 15 maďarských sedliackych piesní pre klavír transkriboval maďarský klavirista a skladateľ Paul Arma. Nasleduje dynamické a živé dielo francúzskeho skladateľa Jacquesa Iberta s názvom Jeux (Hry), ktoré odráža skladateľov jedinečný štýl. Skladba v dvoch častiach (Animé, Tendre) využíva celý rozsah flauty. Sonáta pre flautu a klavír z roku 1936 od nemeckého neoklasicistického skladateľa Paula Hindemitha bola súčasťou skladateľovej série skladieb pre všetky orchestrálne nástroje. Ako svojmu vydavateľovi napísal samotný skladateľ, vždy mal záujem skomponovať takúto sériu, pretože: „... pre tieto nástroje neexistuje s výnimkou niekoľkých klasických kusov nič rozumné, takže sa oplatí túto literatúru obohatiť.“ Trojčasťová sonáta s pochodom v závere, ktorý pôsobí ako štvrtá časť, sa okamžite stala súčasťou štandardného repertoáru flautistov. Maďarský skladateľ Ernst von Dohnányi zanechal svetu bohaté dielo v oblasti vokálnej, javiskovej, inštrumentálnej a komornej hudby, aj klavírnej literatúry. Z jeho tvorby na festivale zaznie Aria op. 48 č. 1 pre flautu a klavír z roku 1958. Slovenskú flautovú literatúru v dramaturgii koncertu reprezentujú dve diela – Tri kusy pre flautu sólo z roku 1984 od Ilju Zeljenku a Päť skladieb pre flautu a klavír z roku 1966 od Igora Bázlika.

Koncert sa koná v nitrianskej Synagóge o 18.00 h. Vstup na koncert je voľný. Súčasne bude koncert streamovaný na kanáloch Západoslovenskej televízie (https://zstv.sk).

Srdečne Vás pozývame do koncertných a výstavných priestorov nitrianskej Synagógy.

 

Názov prímateľa
Konfrontácie

Celkový rozpočet:
10 350,00 €

Výška podpory:
6 000,00 €