Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

U mešťana Rubigalla

Krátky opis
Posledné v podujatí z cyklu U mešťana Rubigalla, ktorý pripravila banskoštiavnická mestská knižnica s cieľom prepájania kvalitnej literatúry a hudby v knižničnom Klube Rubigall.
Fotogaléria
Názov podujatia
Janko Silan: Živý básnik

Miesto konania / kraj
Banská Štiavnica / Banská Štiavnica

Termín konania
26.11.2022

Popis projektu
Netradičné, originálne a pôvodné hudobné spracovanie spevnej poézie Janka Silana. Pripomenutie diela a života Janka Silana v podaní Štefana Chrappu (deklamácia, spev) a kapely Piráti krásy zloženú pre túto udalosť v zložení Radoslav Lakoštík – autor hudby, gitary, Marek Kováč – bicie, Boris Turaz – gitara, Roman Stražanec – basgitara, violončelo, Martina Janegová – klávesy, spev.
„Život je prečudesne milá čarokráž, No ja v ňom nemilujem kamufláž, ako sa vraví: víno pi a vodu káž! Mám radšej zaľúbenie v detských hrách a riekankách, aspoň sú jasné, jak moje básne, napríklad – dnes budeme sa hrať: Eden, beden, kočka, hrebeň (ďalej neviem), to je krach. Čím menej pravdy, tým je väčší strach. Aj malé svetlo teší v temnotách.“
Slovenský básnik Janko Silan je zvláštnym literárnym úkazom zaraďovaný do katolíckej moderny, hoci svojím dielom z nej vybočoval nielen ako člen literárnej skupiny Piráti krásy, ale aj ako solitér. Po Silanovi zostali viaceré básnické zbierky, v ktorých je znázornený jeho prerod z metafyzickej do duchovnej roviny, ako aj záujem nielen o duchovnú tvorbu, ale aj načerpávanie inšpirácii z vtedajších aktuálnych literárnych smerov (surrealizmus…) aj z ľudového umenia slovenskej proveniencie (piesne, dumky).
Básnik a kňaz dokázal zasiahnuť svojou tvorbou veriacich aj ateistov. Do svojej poézie vložil nielen nadpozemský charakter, ale najmä ľudskosť. So všetkými outsidermi, sirotami, utláčanými, vydedencami prejavoval sympatie, lebo sa vedel vžiť do ich utrpenia. Medzičlánkom medzi svetskou a duchovnou úrovňou a zároveň básnikovým odpočinkom bola príroda, v ktorej trávil dlhé hodiny na túrach.
Poézia Janka Silana je zhudobnená v súčasnej zafarbenej nálade ambientu, post rocku, záchvevmi noise rocku aj drone music a odkazuje do obdobia psychedélie, progresívneho rocku, art rocku. Takto by to ocenil aj Janko Silan, ktorý nebol puritán, veď to ako sa zaujímal aj o dianie, ilustruje jedna z prezentovaných diel – Sonet na rozlúčku s Johnom Lennonom.

Vstupné: 5€, študenti, seniori (60+) a ZŤP zdarma.
Podujatie z verejných zdrojov podporil:
Fond na podporu umenia
Názov prímateľa
Mesto Banská Štiavnica

Celkový rozpočet:
8 700,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €