Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Konfrontácie - festival umení s medzinárodnou účasťou / 19. ročník

Krátky opis
Komorný koncert - 14. 11. 2022
Fotogaléria
Názov podujatia
Koncert

Miesto konania / kraj
Nitra / Nitra

Termín konania
14.11.2022

Popis projektu

Dnes večer na 19. ročníku festivalu umení Konfrontácie 2022 sa predstaví  komorný súbor v zložení Zuzana Manera Bičšáková (klavír), Andrej Gál (violončelo) a Jozef Eliáš (klarinet). V podaní tohto ansámblu, ktorý je rezidenčným komorným súborom Rozhlasu a televízie Slovenska, zaznejú diela svetových i slovenských autorov.  Na úvod koncertu Sonatína pre violončelo a klavír od maďarského neofolkloristického skladateľa Zoltána Kodálya, po nej to bude Concertino pre klarinet a klavír ESD 100b slovenského skladateľa, predstaviteľa slovenskej hudobnej moderny a tvorcu prvej slovenskej národnej opery – Eugena Suchoňa, ktoré komornej verzii vzniklo v roku 1977. Zaujímavosťou nesporne je, že do tohto diela skladateľ vložil part klarinetu „na pamäť šalmajovej melódie anglického rohu zo začiatku 3. dejstva Tristana a Izoldy Richarda Wagnera“, ktorá sa mu ešte v mladosti s neobyčajnou silou vryla do pamäte. V programe koncertu nasleduje výnimočná skladba slovenského avantgardného skladateľa Romana BergeraDolcissimo pre violončelo, ktorá vznikla len pred niekoľkými rokmi v roku 2016 (t. j. 4 roky pred úmrtím skladateľa). Na záver koncertu zaznie Trio B dur op. 11 od klasicistického majstra Ludwiga van Beethovena, ktoré býva vzhľadom na povahu veselej melódie zo záverečnej časti často označované aj ako „Gassenhauer“, alebo „Pouličná pieseň“.

Koncert sa koná v nitrianskej Synagóge o 18.00 h. Vstup na koncert je voľný. Súčasne bude koncert streamovaný na kanáloch Západoslovenskej televízie (https://zstv.sk).

Srdečne Vás pozývame do koncertných a výstavných priestorov nitrianskej Synagógy.

Názov prímateľa
Konfrontácie

Celkový rozpočet:
10 350,00 €

Výška podpory:
6 000,00 €