Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Konfrontácie - festival umení s medzinárodnou účasťou / 19. ročník

Krátky opis
19. ročníka festivalu umení Konfrontácie prináša do koncertných a výstavných priestoroch Synagógy v Nitre súčasné interpretačné, skladateľské aj výtvarné umenie na Slovensku. Dramaturgia festivalu sa opätovne zameriava predovšetkým na prezentáciu diel slovenských skladateľov v konfrontácii so svetovou tvorbou uplynulých storočí. Na festivale sa budú prezentovať domáci renomovaní koncertní umelci a komorné súbory.
Fotogaléria
Názov podujatia
Festival - koncerty

Miesto konania / kraj
Nitra / Nitra

Termín konania
14.11.2022 - 18.11.2022

Popis projektu

Festival umení Konfrontácie 2022

Je tu opäť jeseň a s ňou aj festival umení Konfrontácie 2022, ktorého 19. ročník prostredníctvom umenia vynikajúcich slovenských hudobných interpretov oživí priestory nitrianskej Synagógy v neodmysliteľnej symbióze so súčasným slovenským výtvarným umením...

Festival umení Konfrontácie sa začne odvíjať v pondelok 14. novembra 2022 o 17.30 h vernisážou výstavy s názvom Insight/Vhľad/Betekintés z vybraných diel Bélu Ferdisca, ktorý popri grafických kompozíciách (monotípie, perokresby, akvarely) tvorí aj plastiky v skle aj dreve. Kurátorkou výstavy, ktorá bude verejnosti prístupná až do 9. decembra 2022, je slovenská kunsthistorička doc. PhDr. Adriana Récka, PhD.

Počas festivalu odznie celkom päť večerných koncertov so začiatkom o 18.00 h, ktoré budú vysielané na kanáloch Západoslovenskej televízie. V pondelok podvečer (14. november) festival otvorí virtuózne umenie komorného tria v zložení Zuzana Manera Bičšáková (klavír), Andrej Gál (violončelo) a Jozef Eliáš (klarinet). V podaní tohto ansámblu, ktorý je rezidenčným komorným súborom Rozhlasu a televízie Slovenska, zaznejú diela svetových i slovenských autorov (Z. Kodály, E. Suchoň, R. Berger a L. van Beethoven).

Nežný zvuk flauty za sprievodu klavíra rozozvučí priestory Synagógy v nasledujúci podvečer (15. november). Flautistka Katarína Turčinová a klaviristka Karin Remencová si pre svoje vystúpenie zvolili hĺbavé i hravé, zvukovo farebné i optimisticky ladené diela majstrov hudby 20. storočia (B. Bartók, J. Ibert, P. Hindemith, I. Zeljenka. E. von Dohnáyi, I. Bázlik),

Kto by dnes nepoznal hudbu argentínskeho inštrumentalistu a skladateľa Astora Piazzolu, ktorý do života uviedol tango nuevo s prvkami jazzu aj klasickej hudby. V stredu (16. november) jeho hudba ožije v brilantnej interpretácii dvoch gitaristov – Martina Krajča  a Ondreja Veselého za spoluúčasti nemenej virtuózneho violončelistu Jozefa Luptáka. Okrem hudby A. Piazzolu zaznejú aj skladby C. Domenica, J. Luptáka. P. Sculthorpa, G. Kančeliho, V. Godára, A. C. Jobima a H. Villa-Lobosa.

Vo štvrtok (17. november) sa prostredníctvom umenia flautistky Marcely Lechtovej a organistu Mareka Štrbáka pomyselne presunieme aj do starších historických období. Diela G. Ph. Telemanna, J. S. Bacha a J. Rheinergera na koncerte zaznejú v konfrontácii s hudbou novšieho obdobia (A. Honegger, J. Grešák, H.-A. Stamm). Milovníkov flautového umenia určite poteší obľúbené romantizujúce Concertino francúzskej autorky Cécile Chaminade, jedinej ženy-skladateľky na festivale.

Záver festivalu bude patriť huslistovi Jarolímovi Emanuelovi Ružičkovi a klaviristke Dane Šašinovej Satury, ktorí popri dielach slovenských skladateľov E. Suchoňa a M. Schneidera-Trnavského uvedú aj dve romance od L. van Beethovena a A. Dvořáka.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Mesto Nitra a Nitriansky samosprávny kraj.

Vstup na koncerty je voľný, a tak všetkých milovníkov výtvarného umenia a klasickej hudby srdečne pozývame nielen k virtuálnemu sledovaniu festivalu na kanáloch Západoslovenskej televízie, ale aj do koncertnej siene Synagógy. Prajeme im hlboké umelecké zážitky.

Mgr. Alena Č i e r n a, PhD.

dramaturg a umelecký riaditeľ festivalu

Názov prímateľa
Konfrontácie

Celkový rozpočet:
10 350,00 €

Výška podpory:
6 000,00 €