Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Being Planetary (pracovný názov)

Krátky opis
Aký druh rieky nemá stred? Online artist talk We Work in the Dark (Pracujeme v tme) - Luiza Prado de O. Martins & Obaro Ejimiwe Facebook online / záznam prístupný vo videosekcii Podujatie sa bude konať v angličtine. Artis talk je sprievodným podujatím výstavy Ja ako mikrób, prach, kamene, ktoré vibrujú.
Fotogaléria
Názov podujatia
Aký druh rieky nemá stred? / Online artist talk We Work in the Dark (Pracujeme v tme)

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
25.10.2022

Popis projektu
Aký druh rieky nemá stred? 
Online artist talk We Work in the Dark (Pracujeme v tme) - Luiza Prado de O. Martins & Obaro Ejimiwe

V roku 2019 spôsobila katastrofa na kalovej priehrade Brumadinho  brazílskom štáte Minas Gerais obrovské straty na životoch a škody na životnom prostredí. Priehrada obsahovala hlušinu – vedľajší produkt ťažby – z neďalekej bane na železnú rudu; toxické bahno vytekajúce z priehrady zmenilo tok vôd v oblasti a ovplyvnilo zásobovanie vodou v regióne. Voda vytekajúca z opustenej bane na železnú rudu v blízkosti rieky Slaná na Slovensku nedávno spôsobila rozsiahle environmentálne škody v okolitých oblastiach; opakujúci sa vzorec sa prejavuje kontaminovanou oranžovou vodou.
V artist talku budú We Work In The Dark (Luiza Prado and Obaro Ejimiwe) hovoriť o tvorbe diela Aký druh rieky nemá stred? a skúmať vzťahy a perspektívy vodných tokov, znečistenia a dekoloniálnej budúcnosti.

WE WORK IN THE DARK (Pracujeme v tme) je Luiza Prado de O. Martins & Obaro Ejimiwe.
LUIZA je umelkyňa, spisovateľka a výskumníčka skúmajúca vzťahy medzi rastlinami a ľuďmi, reprodukciu, fytoterapiu a radikálnu, dekolonizujúcu starostlivosť. Je docentkou a zástupkyňou riaditeľa výskumného inštitútu Centre for Other Worlds na univerzite Lusófona (Portugalsko). 
OBARO je vizuálny umelec a hudobník, ktorý vo svojej tvorbe skúma témy spojenés africkým spiritualizmom, kolonizáciou, maskulinitou, identitou a černošskou radosťou (black joy). V rámci svojej hudobnej kariéry vydal pod menom Ghostpoet päť štúdiových albumov.

 Viac info: https://sk.tranzit.org/sk/prednaska/0/2022-10-25/aky-druh-rieky-nema-stred?fbclid=IwAR1zHMoqwzat9PURzXYEL6dBWxcR09A6dHEUzZ8Fu2rFVyOnYPUGPScVYF0" rel="nofollow noopener" role="link" tabindex="0" target="_blank" style="cursor: pointer; outline: none; list-style: none; border: 0px; margin: 0px; text-align: inherit; padding: 0px; touch-action: manipulation; display: inline;">https://sk.tranzit.org/sk/prednaska/0/2022-10-25/aky-druh-rieky-nema-stred?fbclid=IwAR1zHMoqwzat9PURzXYEL6dBWxcR09A6dHEUzZ8Fu2rFVyOnYPUGPScVYF0" class="x11i5rnm xat24cr x1mh8g0r x1vvkbs xtlvy1s" style="margin: 0.5em 0px 0px; overflow-wrap: break-word;">Foto: Obraz z výskumu vody (2022). S dovolením We Work in the Dark (Luiza Prado de O. Martins a Obaro Ejimiwe)
Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
14 200,00 €

Výška podpory:
9 000,00 €