Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Reštaurovanie denníka ševcovského cechu slobodného mesta Bátovce

Krátky opis
V roku 2022 Tekovské múzeum v Leviciach nadviazalo na úspešný projekt reštaurovania a digitalizovania denníka ševcovského cechu slobodného mesta Bátovce a dalo vyhotoviť jeho vernú kópiu. Denník bol dlhodobo vystavený, čo sa výrazne podpísalo na jeho stave. Dnes je denník uložený v depozitári v ochrannom obale a v stálej expozícii múzea je vystavená kópia.
Fotogaléria
Názov podujatia
vyhotovenie kópie denníka

Miesto konania / kraj
Levice / Levice

Termín konania
22.09.2021 - 25.03.2022

Popis projektu

Z dôvodu maximálnej ochrany reštaurovanej pamiatky, múzeum pristúpilo k vyhotoveniu identickej kópie v mierke 1:1. Kópia je napodobneninou nielen v pôvodnej mierke, ale aj použitými materiálmi a technikou samotnej knižnej väzby za použitia identických materiálov a knihárskych techník využitých pri výrobe originálu. Proces výroby kópie bolo potrebné spojiť s procesom reštaurovania z toho dôvodu, že po demontáži knižného bloku a reštaurovaní jednotlivých fólií, bola ideálna príležitosť kvalitnej digitalizácie. Kópia je vizuálne i materiálovo identická s originálom. V súčasnosti je vystavená v stálej expozícii v časti dokumentujúcej históriu cechov a remesiel. Digitalizovaný denník bude slúžiť múzejníkom pre ďalší výskum, ale i bádateľom a odborníkom v profilových oblastiach. Digitálnu verziu prameňa je možné použiť aj pri edukačných a múzejno-pedagogických aktivitách, respektíve pri reinštalácii a modernizácii stálej expozície.

Názov prímateľa
Tekovské múzeum v Leviciach

Celkový rozpočet:
2 990,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €