Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Con spirito 2022 - 42.ročník Hudobnej jari a Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote

Krátky opis
Cieľom projektu je udržať kontinuity koncertného života, prezentácia pôvodnej a svetovej hudobnej tvorby a umeleckých výsledkov dosiahnutých v oblasti profesionálneho hudobného umenia. Ďalším koncertom jesenného hudobného cyklu bude koncert CIMBAL DUO. Účinkujúci: Ivan Curtean a Marcel Comendant. Koncert sa realizuje 8.novembra 2022 o 18.00 hod. v divadelnej sále DK.
Fotogaléria
Názov podujatia
CIMBAL DUO

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
08.11.2022

Popis projektu

MARCEL COMENDANT

Narodil sa 15.5.1980 v Kišiňove (Moldavská republika).V rokoch 1987-1998 študoval na hudobnom lýceu „Ciprian Porumbescu“ v rodnom meste (odbor cimbal) pod pedagogickým vedením Varnavii Comendanta a Valeria Lutu. V rokoch 2000-2005 navštevoval Akadémiu umenia v Banskej Bystrici, kde pod vedením Viktórii Herencsár z Budapešti zdokonaľoval svoju techniku hry. Marcel Comendant je laureátom rôznych cimbalových medzinárodných súťaží v Moldavsku, Rumunsku, Rusku, Ukrajine a v Českej republike. Koncertoval a koncertuje ako sólista ale aj ako člen rôznych zoskupení v rôznych krajinách. Je členom tria PaCoRa (S.Palúch, M.Comendant, R. Ragan), skupiny Bashavel (S. Palúch – husle, R. Ragan – kontrabas, P.Solárik – bicie, K.Kováč – klavír), Donau Swing (Kristian Jorgensen – vynikajúci dánsky jazzový huslista, Mette Smidl – husle, Frederik Damsgaard – kontrabas a Lelo Nika – jeden z najlepších žijúcich akordeonistov). Zapojil sa do veľkého projektu  Grzech Piotrowski World Orchestra, v ktorom účinkujú hudobníci rôznych národností z celého sveta. Spolupracuje ďalej s Cappella Gabetta pod vedením husľového virtuóza Andresa Gabetta, s barokovým súborom II suonar parlante pod vedením virtuóza, hráča na viola da gamba, Vittorio Ghielmi. Ako hosť sa zapojil do rôznych projektov ako Milokraj (Marta Topferova – spev, David Doružka – gitara, Stano Palúch – husle a Peter Korman – kontrabas), do projektu Moruša s Jana Kirschner a projektu Puščana so Zuzanou Mojžišovou. V súčasnosti vyučuje cimbal na Štátnom Konzervatóriu v Bratislave.  

 

IVAN CURTEAN

sa narodil 21. januára 1992 v Ocnița v Moldavskej republike. Na cimbale začal hrať v dvanástich rokoch na Hudobnej strednej škole „Ciprian Porumbescu“ v Kišiňove pod vedením Valeria Luțăua. V roku 2012 promoval s pozoruhodnými výsledkami a pokračoval v štúdiu na Hudobnej akadémii Ferenca Liszta v Budapešti v triede profesorky Ilony Szeverényi. V roku 2017 ukončil bakalársky program s najvyšším vyznamenaním a pokračoval v magisterskom štúdiu, na ktoré získal štipendium za vynikajúce študijné výsledky. V roku 2019 dokončil magisterské štúdium a v súčasnosti študuje v cimbalovej triede profesora Andrása Szalaia. V roku 2016 získal štipendium od Bank of China Hungary spolu s Akadémiou priateľov Liszta a Hudobnou akadémiou Ferenca Liszta. Bol vybraný ako jeden z 10 štipendistov. V prvých rokoch ako cimbalista mu bolo trikrát udelené štipendium pre talentovaných mladých hudobníkov, štipendium udelené Radnicou mesta Kišiňov v Moldavskej republike. Ivan Curtean je aktívnym interpretom modernej hudby. V roku 2018 bol súčasťou spoločného hudobného projektu Hudobnej akadémie Liszta Ferenca a Manhattan School of Music v New Yorku. Projekt vyvrcholil predstavením modernej skladby „Dervish“ pre cimbal, klarinet, flautu, violu, trúbku, violončelo a klavír, ktorú zložil J. Mark Stambaugh, v Soltiho sále Lisztovej hudobnej akadémie 13. mája. V tom istom roku, 16. júna, odohral hudobnú časť divadelného projektu, premiéru Oratória „Búcsúfia“ od maďarského skladateľa Bucza Magora v divadle „Térszinház“ v Budapešti. V roku 2014 uviedol v premiére Koncert pre cimbal a orchester Alexandra Timofeeva, op. 3. Koncert sa konal v Organovej sále v Kišiňove, kde ho sprevádzal mládežnícky orchester „Ciprian Porumbescu“, ktorý dirigoval samotný skladateľ. Jeho vášnivé pódiové vystúpenia mu v priebehu rokov vyniesli množstvo ocenení: Grand Prix na Medzinárodnej súťaži „Eugen Coca“, Kišiňov (Moldavská republika); 1. cenu na Medzinárodnej cimbalovej súťaži vo Valašskom Meziříčí (Česká republika); 1. cenu na Medzinárodnej súťaži „Barbu Lăutaru“ Kišiňov (Moldavská republika); 1. cena na medzinárodnej súťaži „George Georgescu“, Tulcea (Rumunsko); „Lira de Aur“, Suceava (Rumunsko) a „Emanuel Elenescu“ Piatra-Neamț (Rumunsko).

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
4 100,00 €

Výška podpory:
3 500,00 €