Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Ateliér.EM výstavy + sympózium 14SEM

Krátky opis
Sprievodné podujatie 14 SEM - medzinárodného sympózia SOCHA / ŠPERK / SITE SPECIFIC Hommage á Erna Masarovičová v galérii CIT
Fotogaléria
Názov podujatia
ZÁHrADNO

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
05.09.2022 - 10.10.2022

Popis projektu

Galéria CIT, Heydukova 15, Bratislava _ výstava ZáHrADNO  Stano Bubán / Peter Roller Vernisáž: 25. 8. 2022 o 19.00. Výstavu zaháji Beata Jablonská. Trvanie výstavy: 5. 9. — 30. 9. 2022

Výstava predĺžená do 10.10.2022

Stano Bubán sa v posledných rokoch vo svojej tvorbe sústredí na maľbu krajiny. Podobne ako všetky predchádzajúce témy jeho maliarskej tvorby, stala sa na určitý čas motorom jeho maliarskeho uvažovania. Neprichádza totiž  ku krajine a do krajiny ako klasický krajinár, skôr ako výskumník, ktorý overuje možnosti a schopnosti obrazu obstáť na poli súčasného umenia. Práve preto, vždy uvážlivo hľadá a vyberá lokality a miesta v krajine, tak aby ich maľbou dokázal vyjadriť jedinečné a ľahko pominuteľné okamihy  - skutočného bytia v krajine.

Možno, tentokrát v záhrade na Langsfeldovej ulici v Bratislave, ktorá je open air galériou medzinárodného sympózia Socha / Šperk / Site specific Hommage á Erna Masarovičová bola úloha pred ktorú sa postavil, ešte o čosi zložitejšia. Mestská záhrada, nachádzajúca sa vo vilovej štvrti mesta, svojou pomerne nekontrolovanou vegetáciou s množstvom sôch a objektov sochárskeho sympózia sa mu stala výzvou „iného druhu“. Ako vystihnúť jedinečnú atmosféru tohto miesta tak, aby dokumentovalo jej osobitosť a nebola to len povinná jazda v krajinárskom žánri ? Približoval a spoznával záhradu postupne a pomaly, prichádzal v rôznom čase, v ranej, poobednej, či nočnej hodine. V priebehu niekoľkých týždňov, ju hľadal v rôznych pohľadoch a uhloch, aby konečne  objavil tie „pravé“, ktoré by najpriliehavejšie vyjadrili jej autentickú jedinečnosť. Nakoniec ju našiel! Namaľoval desiatku obrazov, prevažne v čierno bielej farbe, ktorá ich stavia do polohy maliarskeho dokumentu, sústredeného na jednotlivé záhradné inscenácie. V takto prísne nastavených farebných tónoch, ale nerezignoval na výrazové možnosti maľby, skôr naopak. Každý z vybratých námetov, ktorý mu záhrada ponúkla, je podaný ako maliarska hra jedinečných momentov miesta  a všetkého toho, čo ho tvorí: Sôch ako stôp výnimočného sympózia chránené záhradou, v tušených a i netušených spojeniach. 

Názov prímateľa
Ateliér.EM

Celkový rozpočet:
20 100,00 €

Výška podpory:
18 000,00 €