Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Schmuck Wander

Krátky opis
Medzinárodný projekt Schmuck Wander predstavuje kolaboratívnu spoluprácu umelcov na spoločnom diele - šperku či objekte. Aktuálna výstava predstavuje výsledky všetkých ročníkov projektu Schmuck Wander v Galerii N v Jablonci nad Nisou, ČR (6.10. - 4.11.2022).
Fotogaléria
Názov podujatia
Schmuck Wander

Miesto konania
Česká republika

Termín konania
06.10.2022 - 04.11.2022

Popis projektu

Medzinárodný projekt Schmuck Wander podporuje tvorivú spoluprácu umelcov pracujúcich na pomedzí výtvarného šperku a voľnej plastiky. Zámerom je nadviazať nové kontakty, posilniť komunikáciu naprieč geografickými alebo generačnými hranicami a predovšetkým vytvoriť spoločné umelecké diela. Myšlienka zorganizovať tento jedinečný "putovný" šperkársky projekt sa zrodila zo záujmu slovenských šperkárov o globálnu integráciu v oblasti umeleckého šperku. Pôvodný projekt sa začal na Slovensku v roku 2009 a odvtedy sa uskutočnilo päť ročníkov, po ktorých nasledovala séria výstav v Bratislave, Mníchove, Berlíne, Viedni, Prahe, Ljubjane a Budapešti.
Aktuálna výstava v Galerii N v Jblonci nad Nisou (6.10. - 4.11.2022) predstavuje výsledky všetkých ročníkov projektu Schmuck Wander. Prvé dve edície boli založené na voľnej interpretácii a práci s rovnakým východiskovým materiálom, tretia edícia bola venovaná tvorbe významného slovenského šperkára Antona Cepku, štvrtá pamiatke slovenskej výtvarníčky Bety K. Majerníkovej a piata pamiatke významného českého sochára a šperkára Vratislava Karla Nováka, ktorého kinetické a svetelné objekty, šperky a body-artové projekty obohatili nielen českú výtvarnú scénu konca 20. a začiatku 21. storočia.
Projekt Schmuck Wander predstavuje spoluprácu umelcov a ich spoločnú prácu na jednom šperku, ktorý prejde rukami viacerých umelcov. Zúčastnení umelci mali voľnú ruku pri výbere ďalšieho umelca, ktorý bude pokračovať v práci na spoločnom diele. Na jednom šperku sa tak v priemere podieľali dvaja až štyria umelci, ktorí mali možnosť pracovať so zaslaným materiálom alebo nepoužitými fragmentmi Cepkovej, Majerníkovej či Novákovej tvorby. Individuálna cesta každého šperku je zdokumentovaná vo forme denníka, ktorý zaznamenáva jeho cestu a koncepciu umelecjých zásahov do diela. Tieto "Schmuck Wander Passports" sú neoddeliteľnou súčasťou projektu, rozprávajú a ilustrujú jednotlivé príbehy "putujúcich šperkov". Proces ich transformácie jednotlivých šperkov a objektov je tak zdokumentovaný v katalógu formou kresieb, textov a fotografií zachytývajúcich inšpiračné zdroje, osobné príbehy či spomienky zúčastnených umelcov.

Názov prímateľa
Združenie šperkárov AURA

Celkový rozpočet:
2 690,00 €

Výška podpory:
2 540,00 €