Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Ninera - reštaurovanie strunového hudobného nástroja s kontinuálnym slákom

Krátky opis
Ninera - reštaurovanie strunového hudobného nástroja s kontinuálnym slákom - tlačová správa Podtatranské múzeum v Poprade v rámci dotačného systému Fondu na podporu umenia realizovalo projekt na reštaurovanie zbierkového predmetu z fondu etnografie. V podprograme 5. 4. Odborné ošetrenie zbierkových fondov získalo finančné prostriedky na reštaurovanie Ninery, vzácneho hudobného nástroja.
Fotogaléria
Názov podujatia
Ninera - reštaurovanie strunového hudobného nástroja s kontinuálnym slákom

Miesto konania / kraj
Poprad / Poprad

Termín konania
01.01.2022 - 30.09.2022

Popis projektu

Podtatranské múzeum v Poprade realizovalo v tomto roku jedinečný projekt zameraný na reštaurovanie zbierkového predmetu z fondu etnografie. Zámerom projektu bolo reštaurovanie historického hudobného nástroja – ninery, nazývanej tiež organistrum. Najstaršie dochované zmienky o tomto type nástroja pochádzajú z konca 10. storočia. Po stránke technickej dosiahla ninera vrchol v období renesancie, kedy bola ako obľúbený hudobný nástroj veľmi rozšírená. Ninera, ktorá sa nachádza v zbierkovom fonde múzea je na základe výskumu uskutočneného počas reštaurovania datovaná do polovice 18. storočia (barok, presný rok nezistený).

Tento unikátny zbierkový predmet bol v nevyhovujúcom technickom stave, vykazoval mechanické a biologické poškodenia, preto vyžadoval kompletný reštaurátorský zásah.

Projekt Ninera – reštaurovanie strunového hudobného nástroja s kontinuálnym slákom č. 21-541-06380 bol podporený v rámci dotačného systému Fondu na podporu umenia v podprograme 5. 4. Odborné ošetrenie zbierkových fondov. Múzeum v rámci tohto projektu získalo finančné prostriedky vo výške 5200 EUR (80 %), Podtatranské múzeum v Poprade spolufinancovalo projekt vo výške 1300,00 € (20 %).

Cieľom projektu bolo reštaurovať zbierkový predmet tak, aby slúžil prezentačným, odborným a múzejným účelom, ale hlavne, aby sa tento hudobný nástroj v dobrom technickom stave zachoval pre ďalšie generácie. Pred reštaurovaním bol nástroj v nehrateľnom stave. K poškodeniu inštrumentu však jednoznačne prišlo necitlivou manipuláciou ešte v období používania nástroja v rámci hudobnej produkcie. Chýbali tri klávesy, ochranný kryt sláka a 5 kusov tangentových kladiviek, rozlomené bolo koliesko kontinuálneho sláka.

Po reštaurovaní nástroj prezentujeme v jeho absolútne pôvodnej forme, s unikátnou možnosťou predstaviť hudobný nástroj po stránke vizuálnej i zvukovej a návštevníci si nineru môžu pozrieť v rámci prehliadky stálej expozície Poprad a okolie v zrkadle vekov.

Tento historický hudobný nástroj je ukážkou mimoriadnych schopností našich predkov. Dokumentuje vzácnu symbiózu prítomnosti umeleckého citu i takmer profesionálneho majstrovstva, vďaka ktorému dokázal „priemerne šikovný majster“ vytvoriť kedysi bežný predmet, dnes však považovaný za artefakt s mimoriadnou umeleckou a pamiatkovou hodnotou.

 

"Projekt Ninera - reštaurovanie strunového hudobného nástroja s kontinuálnym slákom z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia."

Názov prímateľa
Podtatranské múzeum v Poprade

Celkový rozpočet:
6 500,00 €

Výška podpory:
5 200,00 €