Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Bratislava v pohybe - medzinárodný festival súčasného tanca

Krátky opis
26. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe sa uskutoční od 4. do 22. októbra 2022. Otvorí ho belgický súbor Peeping Tom v Činohre SND, osem festivalových večerov ponúkne rôznorodé podoby tanca deviatich skupín a sólistov v hlavnom programe. Sprievodný program obsahuje šesť podujatí zameraných na umenie, vzdelávanie a popularizáciu tanca. Poslaním festivalu je každý rok predstaviť divákom v Bratislave a na Slovensku to najzaujímavejšie zo súčasného tanca vo svete.
Fotogaléria
Názov podujatia
BRATISLAVA V POHYBE 2022 - medzinárodný festival súčasného tanca

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
04.10.2022 - 22.10.2022

Popis projektu

HLAVNÝ PROGRAM

 

4. 10. 2022                          19.00 hod.                         Činohra SND

Peeping Tom (Belgicko)

DIPTYCH

Tanečné divadlo, v ktorom žijú postavy v mikrokozme medzi realitou a predstavou, v temnom, rušivom, bizarnom, ale fascinujúcom svete. Stredobodom inscenácie je extrémny pohybový jazyk, interpretovaný vynikajúcimi tanečníkmi a tanečníčkami, svojimi výkonmi popierajúcimi limity tela. Unikátna scénografia pripomína filmové kulisy a súčasťou je aj priznaná zmena scény medzi dvoma časťami tohto výnimočného tanečného diela.

 

8. 10.                                    20.00 hod.                         A4

Nir Vidan (Izrael)

ASSEMBLY INSTRUCTIONS 

Strohý, čiernobiely vizuál tohto sóla s premyslenou dramaturgiou umožňuje vyniknúť precíznym pohybom tela v brilantnom tempe. Je akousi neustále sa vyvíjajúcou experimentálnou entitou, permanentne sa meniacim útvarom. Vidan maľuje presvedčivé obrazy, do ktorých transformuje spomienky súvisiace so sexualitou a hanbou, hrá sa so zmyselnosťou a abstrakciou, erotikou a absurdnosťou, intimitou a obscénnosťou.

(upozornenie: čiastočná nahota)

 

14. 10.                                  20.00 hod.                         A4

Tereza Ondrová (Česká republika) & Francesca Foscarini (Taliansko)

CALL ALICE

Česko-taliansky duet vznikol počas pandémie v roku 2020. Mimoriadna situácia prinútila tvorkyne hľadať nové spôsob komunikácie „na diaľku“ cez platformu Zoom, ktorú napokon využili ako súčasť inscenácie. Na ceste medzi dokumentom a intímnou výpoveďou, vlastným telom a osobnou skúsenosťou sa dotýkajú množstva tém súvisiacich so ženskou psychikou a pocitmi osamelosti i zraniteľnosti, ktoré sa v aktuálnej dobe intenzívnejšie vynárajú na povrch.

 

Martin Kilvády (Belgicko/Slovensko)

NOS TAL-Žííí  

(keď tie hitovky srdcovky solídne drapnú)

 

Slovenská pop-music osemdesiatych a deväťdesiatych rokov inšpirovala Martina Kilvádyho k vytvoreniu sóla, ktorým nás presvedčí o svojich zručnostiach a majstrovstve ovládania pohybu tela, rozohrávajúcom partitúru čistého tanca v širokej dynamickej škále. Jeho tanec nám ponúka svieži nadhľad na nostalgické spomínanie.

 

 

16. 10.                  19.00 hod.                          Činohra SND

Vertigo Dance Company (Izrael)

PARDES

Pardes znamená raj. Inscenácia vznikla počas pandémie a vedie nás do nášho vnútra. Hudba, ktorej autorom je známy perkusionista Itamar Doari, spolu s dynamickým pohybom tanečníkov a tanečníčok unáša publikum do meditatívneho stavu, niekde ku koreňom, k podstate človeka, do skrytých zákutí duše.

 

17. – 18. 10.                       20.00 hod.                         Štúdio SND

Niv Sheinfeld & Oren Laor (Izrael)

ART ATTACK

Art Attack je oslavou tanca, hudby a inšpirujúcich myšlienok osobností 20. storočia. Citované texty a hudba osemdesiatych rokov minulého storočia boli podnetom pre vytvorenie dynamickej performancie, prostredníctvom ktorej nám autori úprimne a s ľahkosťou okorenenou jemným humorom pripomínajú, že umenie má silu, ktorá nami pohne a má aj zmysel a schopnosť formovať komunity i spoločnosť.

 

20. 10. 2022                       20:00 hod.                         Nová Cvernovka – Telocvičňa

mimoOS&KOL. (Slovensko)

TETSU (The Energy That Shapes Us)

TETSU je tanečný kvintet, ktorý vznikal v úzkom prepojení s hudobnou kompozíciou.

TETSU je oslavou pohybu a životnej energie. Je energiou, ktorá nás tvaruje.
TETSU je železom, ktoré kuje päť tancujúcich tiel v atmosfére meniacich sa dynamických, tonických a rytmických fáz hudby.

 

 

22. 10.                                  20.00 hod.                         A4

Philippe Kratz (Taliansko)

OPEN DRIFT

Prechod, prenos a zdieľaný priestor nadobúdajú v Open Drift špeciálnu a určujúcu úlohu. Vychádzajúc z ikonického sóla „umierajúcej labute“ Michaila Fokina a Anny Pavlovej z roku 1905, ide o nový pohľad na starú tému s mladými interpretmi a interpretkami, pripomínajúcimi nám vzrušenie a kúzlo, ktoré môžu priniesť nové začiatky. Dve bytosti, akoby boli rozhodnuté vyťažiť zo stretnutia čo najviac, vedia, že ich spojila náhoda, ale aj to, že na krátku chvíľu sú jedinými svedkami vzájomnej existencie pred tým než budú opäť odlúčení, odpojení a neznámi a potenciálne transformovaní k lepšiemu.

 

Cassiel Gaube (Belgicko)

SOIREÉ D´ETUDES

Cassiel Gaube vytvoril dielo, ktoré v neustále sa vyvíjajúcej a rozširujúcej sa sérii etúd skúma bohatú slovnú zásobu House Dance. Podobne ako v hudbe, aj jeho tanečné etudy skúmajú a experimentujú s možnosťami tanečnej techniky House Dance. Tanečníci a tanečníčka, majúci skúsenosti so Street Dance, vychádzajú z bežne známych pohybov a hľadajú variácie krokov a invenčné spôsoby ich skĺbenia. Spolu s nimi sa Cassiel snaží odhaliť gramotnosť, ktorú táto prax vyžaduje a produkuje.


Názov prímateľa
Asociácia Bratislava v pohybe

Celkový rozpočet:
143 860,00 €

Výška podpory:
80 000,00 €