Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Nová stála expozícia Dejiny Čadce a okolia

Krátky opis
Kysucké múzeum od 20. septembra 2022 pre všetkých návštevníkov sprístupňuje úplne novú stálu smart expozíciu Dejiny Čadce a okolia, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Expozícia

Miesto konania / kraj
Čadca / Čadca

Termín konania
01.11.2021 - 30.09.2022

Popis projektu

Nová stála expozícia Kysuckého múzea Dejiny Čadce a okolia, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj, rozpráva príbeh o bohatej histórii Čadce. Tá sa sformovala z malej novovekej osady na mestečko za vlády Márie Terézie, stala sa správnym centrom Strečnianskeho panstva a významným centrom horných Kysúc, cez ktoré od roku 1871 prechádzala aj dôležitá železničná tepna, Košicko-bohumínska železnica.

Expozícia zaujímavým spôsobom mapuje nielen dejiny samotnej Čadce, ale aj okolitých obcí, pričom si všíma pozoruhodné životné osudy významných Kysučanov, z ktorých sa mnohí stali známymi dejateľmi na poli literatúry, publicistiky či vedy. Všetky príbehy dokumentujú zbierkové predmety Kysuckého múzea. K ich skvostom nepochybne patrí výber 250 mincí Horelického pokladu, ktoré upútajú pozornosť každého návštevníka. Expozícia je doplnená modernými smart prvkami v podobe dotykových kioskov či multimediálneho stola. Tu návštevník nájde skutočne bohatý obrazový materiál zachytávajúci dávne, ale i nedávne obrazy starej Čadce a okolia. Do éry socializmu ho vtiahnu dokumentačné videá, ktoré si môže plnohodnotne vychutnať vďaka projekcii. Nová smart expozícia Kysuckého múzea ponúka jedinečný zážitok, kombinujúci krásu a pôvab jedinečných exponátov, doplnených modernou audiovizuálnou prezentáciou.

Expozíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Kysucké múzeum

Celkový rozpočet:
108 000,00 €

Výška podpory:
80 000,00 €