Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Hudba u Fullu 2022

Krátky opis
Cyklus komorných koncertov Hudba u Fullu bude pokračovať v sobotu 24.9. 2022 o 18:00 h tradične v Galérii Ľudovíta Fullu koncertom akordeonistu Tibora Ivána. V pestrom programe, zostavenom z hudby rôznych epoch, sa poslucháči budú môcť započúvať do diel Johanna Pachelbela, Franza Liszta, Jean-Philippa Rameaua, Ilju Zeljenku, Alexandra Skriabina a Oleho Schmidta.
Fotogaléria
Názov podujatia
Tibor Iván - Koncert v rámci projektu Hudba u Fullu 2022

Miesto konania / kraj
Ružomberok / Ružomberok

Termín konania
24.09.2022

Popis projektu

Program koncertu:

Johann Pachelbel (1653-1706): Čakona f-mol
J. P. Rameau (1683-1764): Les sauvages, (divosi)  /  Les Tendres Plaintes, (jemné sťažnosti)  /  La Poule (kura)
Ole Schmidt (1928-2010): Toccata č.1, Op.24 (1965)
A. Skriabin (1872-1915): 24 prelúdií op 11.
     2. Allegretto
     9. Andantino
     13. Lento
     14. Presto
Ilja Zeljenka (1932-2007): Lesné Jahody - časti: 1.4.5. (1998)

Franz Liszt (1811-1886): Valse oubliée No.1(zabudnutý valčík)


Tibor Iván je absolventom renomovanej Sibeliovej akadémie v Helsinkách, kde v júni 2016 ukončil kompletné vysokoškolské štúdium (sólová hra na akordeóne/vážna hudba) pod vedením jedného z najuznávanejších koncertných akordeonistov a pedagógov, Miku Väyrynena.
Ako sólista vystupoval na mnohých hudobných festivaloch na Slovensku. Koncertoval tiež vo Fínsku, Švédsku, Maďarsku, Rumunsku či Chorvátsku. Pôsobí predovšetkým sólovo, ale pôsobí tiež v rôznych komorných zoskupeniach. V Roku 2012 založil Tangazzo Quartet zamerané na argentínske nové tango Astora Piazzollu. V rámci umeleckej rezidencie SNGG štúdia v Novej synagóge Žilina (leto 2019) sa podieľal tiež na vzniku novej sólovej skladby pre akordeón "Aspects of Intuition" od Petra Duchnického.
Tibor od roku 2009 žije a umelecky pôsobí vo Fínsku. Vyučuje akordeón na Konzervatóriu v Pori a je pravidelne lektorom majstrovských kurzov vo Fínsku, Švédsku a Chorvátsku. Venuje sa interpretácii nielen súčasnej akordeónovej hudby, ale aj hudby rôznych štýlových období. Jeho recitály sú neraz obohatené o skladby barokových skladateľov a hudbou od klavírnych majstrov, akými sú Sergej Rachmaninov, Alexander Scriabin, Franz Liszt a iní. 

Názov prímateľa
Simach Art

Celkový rozpočet:
5 233,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €