Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Biely tanec pod prázdnym mestom (pracovný názov)

Krátky opis
Pohybovo-hudobno-výtvarná inštalácia Veľký nádych je viacvrstvový performatívny útvar odohrávajúci sa v urbánnom prostredí. Kreácia je inšpirovaná poéziou Ivana Štrpku, jeho zbierkou Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad…
Fotogaléria
Názov podujatia
VEĽKÝ NÁDYCH

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
10.09.2022 - 18.09.2022

Popis projektu

Veľký nádych 

pohybovo-hudobno-výtvarná inštalácia 

 

Koncept, réžia, hudba/Concept, Director, Music: Jozef Vlk

Choreografia/Choreography: Stanislava Vlčeková

Dramaturgia/Dramaturgy: Miroslava Kovářová

Kostýmy/Costumes: Andrea Pojezdálová

Hlasový pedagóg/Voice teacher: Lenka Barilíková Spišáková

Účinkujú/Performed by: Hana Gallinová, Michaela Králiková, Zuzana Náprstková, Natália Plesníková a Katarína Andrášová, Stela Bocáková, Petra Ďuračková, Jiřina Gažiová Jakubíková, Jana Gerberová, Henrieta Horáková, Eva Hudek, Eva Judová, Mária Kavecká, Lucia Kisztnerová, Eva Kopecká, Tereza Libovičová, Alexandra Lukáčová, Katarína Macková, Ana Luna Moya Madrona, Kristína Miklovičová, Petronela Miková, Jana Milatová, Dagmar Očkovská, Viktória Oroszová, Jana Osičková, Janka Pappová, Timea Rošková, Alena Smiešková, Kristína Spáčová, Denisa Stašáková, Lucia Šuplatová, Ema Šútovcová, Ivana Tavačová, Alica Toholová, Eva Tóthová, Silvia Valčuhová, Monika Višňovská/Miroslava Stašková

Sprievodná hudba: Marína Cerovská, Anna Makarová, Katka Vanáková

Produkcia: Asociácia Bratislava v pohybe

 

Premiéra: 10. september; reprízy: 11., 17., 18. september 2022

Nádvorie Primaciálneho Paláca


Pohybovo-hudobno-výtvarná inštalácia Veľký nádych je viacvrstvový performatívny útvar odohrávajúci sa v urbánnom prostredí. Kreácia je inšpirovaná poéziou Ivana Štrpku, jeho zbierkou Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad…

Projekt prepája profesionálnu tvorbu a prácu s komunitou. V autorskom a tvorivom tíme sa spojili členovia a spolupracovníci Debris Company a okrem siedmich profesionálnych interpretiek je do projektu zapojených aj 36 žien, neprofesionálnych tanečníc rôzneho veku.

Tvorbe predchádzal workshop, na ktorom sa účastníčky prostredníctvom práce s telom a hlasom naladili na spoločnú vlnu, skúmali svoje vnímanie a cítenie. Podstatou výtvarnej zložky je kostým vytvorený s ideou recyklácie – dlhodobo nenosený, nevyužitý odev tak dostal v produkcii ďalšiu šancu. Up-cyklácia a kreatívne úpravy mu „vdýchli” novú funkciu.

Projekt je sprievodným programom medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe 2022. 

Projekt Veľký nádych z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

S podporou: Nadácia mesta Bratislavy a BKIS. 

V spolupráci s: Biela noc

 

DEBRIS Company

DEBRIS Company sa venuje pohybovo-tanečnému divadlu, akčnému umeniu a performance. Na slovenskej scéne ide o ojedinelé zoskupenie zamerané na neverbálne divadlo s presahom do súčasného tanca, performancie, vizuálneho umenia a site specific projektov. Vedúcou osobnosťou, režisérom a autorom hudby k väčšine inscenácií je Jozef Vlk, choreografkou Stanislava Vlčeková. Svojou tvorbou dokážu stále prekvapovať, objavovať nové súvislosti, a to všetko s profesionálnym nasadením dnes už početného tvorivého tímu. Ich projekty spája silná predloha alebo adaptácia a možno ich zaradiť k multimediálnemu, avantgardistickému prúdu, ktorý ozvláštňuje slovenskú divadelnú scénu.


ASOCIÁCIA BRATISLAVA V POHYBE (ABP)

Asociácia Bratislava v pohybe je občianske združenie pracujúce v oblasti profesionálneho rozvoja súčasného tanca. Hlavnou aktivitou ABP je organizácia medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe, jeho 26. ročník sa uskutoční v októbri 2022. Okrem predstavení festival prináša sprievodný program aktivizujúci komunitu a širokému spektru publika približuje súčasný tanec jeho uvádzaním vo verejnom priestore mesta. ABP reprezentuje slovenské tanečné umenie v medzinárodnom kontexte a rozvíja medzinárodnú spoluprácu.

Názov prímateľa
Asociácia Bratislava v pohybe

Celkový rozpočet:
27 020,00 €

Výška podpory:
17 000,00 €