Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

SOBOTSKÝ JAZZTIVAL - 5. ročník

Krátky opis
V utorok, 13. 9. 2022 o 19.00 hod. privítame v divadelnej sále DK prvú profesionálnu big band kapelu BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA. Bude to veľkolepý záver Sobotského Jazztivalu. V podaní tohto 17. členného hudobného telesa zaznie skladba Cola Legna Dunaj. Skladateľ nám, pomocou náročnej, miestami eklektickej, ale napriek tomu ľubozvučnej hudby, predstavuje európsku veľrieku.
Fotogaléria
Názov podujatia
BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
13.09.2022

Popis projektu

V utorok, 13. 9. 2022 o 19.00 hod. privítame v divadelnej sále DK prvú profesionálnu big band kapelu BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA. Bude to veľkolepý záver Sobotského Jazztivalu. V podaní tohto 17. členného hudobného telesa zaznie skladba Cola Legna Dunaj. Skladateľ nám, pomocou náročnej, miestami eklektickej, ale napriek tomu ľubozvučnej hudby, predstavuje európsku veľrieku. Hudobný zážitok bude magický aj vďaka projekcii fotografií a videí Dunaja na pozadí. Vstupné: 5€.


Skladba nám priblíži jeden z najväčších európskych veľtokov z rôznych aspektov. Prostredníctvom rozsiahlej škály melódií od swingu až po big band hudbu oživí nádherné mosty, ľadoborce, nábrežné lavičky, tragické obete, typické zvieratá a rastliny rieky, niekdajšie vodné mlyny, zničujúce povodne, legendy viažuce sa k rieke, veľké bitky, posvätné miesta, pozostatky starých čias i nádherné panorámy. Skladba bola v roku 2021 nahratá na CD a v tomto roku sa má dostať do predaja.


Prvá profesionálna big band kapela, Budapest Jazz Orchestra, bola založená v roku 1998. Vďaka dynamickému rastu sa vypracovala na pozíciu svetovo uznávaného interpreta súčasnej jazzovej hudby. Poslaním kapely je ale popri prezentácii súčasného jazzu a big band uchovávať korene a hodnoty tohto hudobného žánru a podeliť sa o svoje rokmi nadobudnuté vedomosti a skúsenosti s mladou generáciou. Za ďalší ciel a úlohu si kapela určila predstavovať improvizujúce a súčasné žánre publiku, ďalej medzinárodnú prezentáciu umeleckých hodnôt vytvorených v maďarskom hudobnom umení. Kapela na svojich koncertoch predstavuje tradičný big band a jazz od 20-tych rokov až po súčasnosť.


Koncert je súčasťou projeku Sobotský Jazztival, ktorý z verejných zdrojov podporili: Fond na podporu umenia, Banskobystrický samosprávny kraj, SOZA a Sociálny a kultúrny fond SOZA.

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
2 800,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €