Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Galéria Výklad 2022

Krátky opis
Inštalácia Uspávanka od Radoslavy Hrabovskej sa na prvý pohľad venuje téme materstva, no tiež reflektuje tematiku vojny, strachu a utrpenia. Pomocou osobných predmetov - ako je biela detská košieľka, vytvára univerzálnu symboliku nevinnosti a detstva. Emotívnu výpoveď umocňuje aj výberom materiálov, s ktorými vo svojich objektoch pracuje. Či už sú to použité vrecúška od čaju alebo gáza, na ktorej sa opätovne objavujú grafické potlače autorky.
Fotogaléria
Názov podujatia
Radoslava Hrabovská - Uspávanka

Miesto konania / kraj
Trnava / Trnava

Termín konania
02.09.2022 - 02.10.2022

Popis projektu

Radoslava Mončeková Hrabovská (1975) je vizuálna umelkyňa s presahmi do rôznych médií - od maľby cez grafiku až po inštalácie. Absolvovala množstvo sólových či skupinových výstav na Slovensku, ale aj v zahraničí.


 Jej Inštalácia Uspávanka sa na prvý pohľad venuje téme materstva, no tiež reflektuje tematiku vojny, strachu a utrpenia. Pomocou osobných predmetov - ako je biela detská košieľka, vytvára univerzálnu symboliku nevinnosti a detstva. Do tej zasahuje čiernou grafickou potlačou, v ktorej kombinuje svoju tvorbu s tvorbou svojho malého syna. Emotívnu výpoveď umocňuje aj výberom materiálov, s ktorými vo svojich objektoch pracuje. Či už sú to použité vrecúška od čaju, ktoré svojou vizualitou pripomínajú ľudskú pokožku, alebo gáza, na ktorej sa opätovne objavujú grafické potlače autorky. Všetky tieto materiály asociujú k vojne a sú pripomienkou chudoby, hladu a krviprelievania. 


V neposlednom rade  sa autorka cez osobné predmety, ale aj cez ich spôsob inštalácie,  snaží poukázať na množstvo vrstiev a hĺbku smútku, ktorému ľudstvo čelilo v minulosti, no čelí mu aj dnes. Autorka sa tiež snaží apelovať na ľahostajnosť ľudí voči takýmto konfliktom, ktorí zväčša spozornejú a scitlivejú až keď sa ocitnú v bezprostrednej blízkosti a cítia sa ohrození. Samotná téma strachu, smútku alebo odchodu detí na vojnu sa prelína aj slovenským folklórom či poéziou. 


Názov prímateľa
Bronco n.o.

Celkový rozpočet:
9 220,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €