Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

OUR SPACE

Krátky opis
Výstava OUR SPACE realizovaná v galérii Sumec na Ivanskaej ceste 21 Na výstave sú prezentované práce OUR SPACE /objekt 2022/, LOADING /inštalácia 2022/ a séria objektov TROJJEDINOSŤ 1-3 /objekt 2022/
Fotogaléria
Názov podujatia
OUR SPACE / výstava

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
26.07.2022 - 15.09.2022

Popis projektu

Trojjedinosť 1-2-3   2022

Objekty pozostávajúce zo školských stoličiek sú v momente, keď sú v pozícii, v ktorej sa stavajú symbolickým prostriedkom podsúvania názorov a postojov. Stávajú sa akýmsi nástrojom  na vynútenie si slepého súhlasu, na poslušné pritakávanie a nasledovanie bez možnosti relevantnej otázky- je to vôbec správne a máme na to vôbec právo..?

Objekty sa dostávajú do pozície kedy sa aj ich samotná prvotná podstata mení a oni samé sa stávajú negáciou týchto snáh o manipuláciu, vlastnou manipuláciou ich primárneho významu na nefunkčný iracionálny objekt žijúci si svojím vlastným životom a negujúcim snahu o prisúdenie im iného aj symbolického významu. Tak sa symbolický význam na základe reálneho významu stoličky determinuje a dáva priestor pre vlastnú úvahu, vlastný názor, vlastný život.. Jednotlivé objekty sú realizované zmenou, kombináciou a zjednotením reálnych predmetov do novotvarov, nových nefunkčných kompozícii.


 

loading...     2022

Inštalácia je tvorená reálnymi kusmi odevu, na pozadí ktorých sa objavuje symbol loading tak známi z virtuálneho prostredia, ktoré nám čim ďalej viac nahrádza reálny priestor, priamu komunikáciu, priami kontakt človeka s človekom..

 V tomto prostredí sa úplne vytrácajú emócie slova sa menia na virtuálne symboly, ktoré radikálne potláčajú do úzadia akékoľvek pocity akúkoľvek empatiu a i keď v rýchlom procese prinášajú možnosť blízkeho kontaktu, pravé naopak ich následkom sa človek človeku vzďaľuje je postavený do polohy štatistickej položky.

Tvoríme si svoje prostredie podľa svojich predstav a potrieb, pričom ale zabúdame ( v tom lepšom prípade ), že priestor, ktorý si tak urputne chceme privlastniť, nepatrí len nám a našim názorom. 


 

 

OUR SPACE   2022

Objekt je tvorený autentickým odevom autora a jeho syna, ktoré sú priamo spájané výšivkou prepisu významov jednotlivých emotikonov, s datovaním použitých v ich virtuálnej komunikácii, ako jedinej možnosti kontaktu posledného obdobia../?/.

Jedná sa o procesuálny projekt ktorý bude priebežne dotváraný. 

Spoločný priestor zdieľame bez toho, aby sme sa spoznali, aby sme spolu komunikovali. 

Koľko ľudí toľko identít toľko príbehov toľko názorov.. Zdieľame spoločný priestor, ktorý sa prirodzene snažíme prispôsobovať našim predstavám, názorom, alebo vierovyznaniu. Všetky tieto aspekty sú, ale do veľkej miery ovplyvnené našim vývojom a výchovou. 

Kde sú hranice toho čo je súkromné a čo verejné, čo sme ešte my a čo náš avatar... čo je našou identitou...

Projekt sa snaží reflektovať nie len súčasnú spoločenskú situáciu no i našu podvedomú záľubu v uniformite virtuálnych komunít a ich vplyvu na našu identitu.

Identita je niečo čo nás definuje, vymedzuje naše miesto v rámci sociálnych skupín v komunitách.

Je to prostredie za ktoré a v ktorom sa radi schovávame a dovoľuje nám vyjadriť svoj názor úplne bez akýchkoľvek obáv a často bez ohľadu na morálku a etiku.

Ponúka nám pocit dôležitosti, pocit vážnosti a to všetko pod rúškom anonymity.

Naša schopnosť reflexie a korekcie informácii sa s týmto pocitom stáva obmedzenou. A tak mimovoľne preberáme a používame názory, gestá, ikony, ktoré sú nám podsúvané a ktoré s nami manipulujú.

Sme to ešte stále my?... je to ešte naša identita...?

Názov prímateľa
Peter Ilčík

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
1 040,00 €