Hlavná strana
Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.
V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.
Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2022
Vrcholom
celoročných aktivít projektu je cyklické podujatie Dni sliviek (13. ročník),
ktorého súčasťou sú: 11. ročník praktického seminára konaného v spolupráci s
ZVLaL na Slovensku, Ovocná tržnica, ukážky spracovania ovocia a prípravy tradičných
jedál zo sliviek a slivkových produktov, detské dielne varenia tradičných
jedál, riadená degustácia, koštovka destilátov a týždňové výchovno-vzdelávacie
podujatie pre MŠ a ZŠ zamerané na tradičné ovocinárstvo a varenie slivkového lekváru.
Podujatie podporuje a revitalizuje tradičné ovocinárstvo a tradície s ním
súvisiace v myjavskom regióne. Koná sa v priestoroch Gazdovského dvora v Turej
Lúke (zrekonštruovaná usadlosť z konca 19. st.) a jeho bezprostrednom okolí. Súčasťou
podujatia je už spomínaný seminár, ktorý poskytuje priestor odborníkom v tejto
oblasti nielen na prezentáciu výsledkov ich činnosti, ale je platformou pre
diskusiu a výmenu skúseností a poznatkov v problematike akou je tradičný spôsob
pestovania a spracovania sliviek. Súčasťou podujatia je bohatý
kultúrno-spoločenský program so sprievodnými podujatiami, ktorý je aj napriek
prísnemu dodržiavaniu témy lákavý pre laickú verejnosť a je každoročne
vyvrcholením celoročnej činnosti všetkých partnerov projektu. Uvedomujeme si
jeho finančnú náročnosť ale aj potrebu a dôležité miesto v celkovom snažení
partnerov a preto je jeho finančné zabezpečenie predmetom našej žiadosti.
Organizačnými a realizačnými partnermi sú okrem CTK, mesta Myjavy aj
organizácie: Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc n. o., FSk Kýčer z Turej
Lúky, OZ Matejovec, Evanjelická cirkev a. v. v Turej Lúke, miestne poľovnícke
združenie v Turej Lúke, regionálne spolkové a súkromné pálenice. Jednotlivé
programy v programovej štruktúre podujatia budú paralelne prebiehať na dvoch
scénach. V okolí a na dvore Gazdovského dvora – príprava a koštovka jedál zo sliviek,
varenie slivkového lekváru tradičnými spôsobmi (kotlina, špeciálny šporhelt a bedna, ovocná tržnica,
koštovka páleného, degustačné workshopy. V stodole Gazdovského dvora sa
bude konať seminár s bohatou diskusiou a tiež premietanie etnografických
filmov, ktoré organizujeme v spolupráci s Centrom pre TĽK pri SĽUK-u ako
propagáciu významných prvkov TK, ktoré sú zapísané v RZ NKD Slovenska.
Interaktívne podujatie Varenie slivkového lekváru a jeho využitie v tradičnej
gastronómii pre deti materských, základných, stredných, špeciálnych škôl a
denných stacionárov myjavského regiónu i ďalších regiónov TSK je pre záujemcov
reprízované v termíne od 12. – 16. 09. 2022.
Centrum tradičnej kultúry v Myjave
Celkový rozpočet:
4 445,00 €
Výška podpory:
4 000,00 €