Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Jorge Peris

Krátky opis
Španielsky umelec Jorge Peris predstavil v Galérii Hit procesuálnu site specific inštaláciu Acidus 2017. Experimentuje tu s elektrolýzou, kryštalizáciou soli a morskou biológiou, skúma vlastnosti salinity, rôznych rias a organizmov schopných žiť bez kyslíka. Prostredníctvom kyselín, minerálov, oxidov kovov, ktoré sú výsledkom elektrolýzy a biologických procesov morského plantktónu (žiabronôžka soľná) umelec vyživuje odumreté korene stromov a rastlín, pokúšajúc sa ich vzkriesiť.
Fotogaléria
Názov podujatia
Jorge Peris Acidus 2017

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
02.09.2022 - 29.08.2022

Popis projektu

Španielsky umelec Jorge Peris predstavuje v Galérii Hit procesuálnu site specific inštaláciu Acidus 2017.

Experimentuje tu s elektrolýzou, kryštalizáciou soli a morskou biológiou, skúma vlastnosti salinity, rôznych rias a organizmov schopných žiť bez kyslíka. Prostredníctvom kyselín, minerálov, oxidov kovov, ktoré sú výsledkom elektrolýzy a biologických procesov morského plantktónu (žiabronôžka soľná) umelec vyživuje odumreté korene stromov a rastlín, pokúšajúc sa ich vzkriesiť.

Jorge Peris dlhodobo pracuje s rôznymi chemickými a biologickými procesmi. Jeho diela možno chápať ako apely na hrozby ekologických katastrof. Vo svojich umeleckých projektoch skúma organizmy, ktoré žijú v nehostinných podmienkach slaných prostredí. Vytvára nové ekosystémy, ktoré slúžia ako metafory života. Jorge Peris skúma prostredie, ktoré nás obklopuje v mnohých aspektoch (vo fyzickom, psychickom, etickom či fenomenologickom zmysle), akoby sa jednalo o živú bytosť. Skúma všetky možnosti jeho premeny. Prostredníctvom transformácie, ale aj ničivých zásahov (korózia) dochádza napokon k bodu úplného zničenia daného prostredia, ktorý je východiskom k novej rovnováhe. Peris prostredníctvom svojich pracovných postupov premieňa výstavný priestor na archeologické nálezisko, ktoré odhaľuje predchádzajúce životy v priestore. Zároveň však vytvára víziu toho, čo by bolo potrebné zachrániť pre budúcnosť. Peris zaobchádza s priestormi, ktoré nás obklopujú ako s metaforami pre organizmus. Rovnako ako telo, i jeho prostredia pôsobením času starnú, menia sa, preskupujú. Umelec často pracuje s odpočítavaním času, kladúc dôraz na procesuálnosť svojich inštalácií.

 

JORGE PERIS sa narodil v Alzire, v Španielsku v roku 1969 Žije a pracuje v El Palmar, v Španielsku.

Samostatné výstavy: 2015 Dolmen, Sinfonia nr.7, Magazzino d’Arte Moderna, Rím, IT, 2013 Los Pies

de Judas, Pinksummer, Janov IT, 2012 Tamaris, Musée du château des ducs de Wurtemberg, Montbéliard, Francúzsko,  2011 Aladas Almas, La Conservera: Centro de Arte Contemporáneo, Ceutí, Španielsko 2010 Micro, Aureo, Adela, MACRO, Rím, IT, 2009 This Way - Waiting for the Blackout, Sprovieri Gallery, Londýn, UK

The Monkey Waiting for the White Flamingo, Foksal Gallery Foundation, Varšava, Poľsko 2008, E441, Newman Popiashvili Gallery, New York, NY, USA, 2007 Marte in Gaia e Cosimo, Galleria Zero, Miláno, IT Diamante, Magazzino d’Arte Moderna, Rím, IT Egitto in Luigi, MAN, Nuoro, IT, 2004 Esperando el Apagón (Waiting for the Blackout), Sprovieri Gallery, Londýn, UK, 2003 Jorge Peris versus Volume!, Volume!, Rím, IT J.P. versus Duše, Dům pánů z Kunštátu, Brno, CZ, 2000 Galleria Giorgio Persano, Toríno, IT Skupinové výstavy 2015 Explorations, Musée du château des ducs de Wurtemberg, Montbéliard, Francúzsko, 2014 Musée du château des ducs de Wurtemberg, Montbéliard, Francúzsko, 2013 new works #1, Sprovieri, Londýn, UK, Micol Assaël, Jorge Peris, Nunzio, Galleria Bonomo, Bari, IT Encore Plus, Magazzino Arte Moderna, Rím, IT, 2011; LABoral Centro de Arte y Creación Industrial, Gijón, Španielsko, DE Mutiny Seemed a Probability, Fondazione Giuliani per l’arte contemporanea, Rím, IT

 

Výstavu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

 

Názov prímateľa
PILOT

Celkový rozpočet:
6 250,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €